Luni, 23 septembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Anchetator anchetat

Control al Inspecţiei Judiciare la Parchetul Salonta, după ce Consiliul Superior al Magistraturii l-a trimis pe prim-procurorul Ioan Bene la control psihiatric.

În timp ce şefii şi colegii îi impută decizii şi comportamente iraţionale, o comunicare defectuoasă şi o conduită necorespunzătoare, iar fosta iubită poliţistă l-a reclamat pentru hărţuire, procurorul se declară victima unor conspiraţii şi a contestat suspendarea din funcția de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. BIHOREANUL vine, ca de obicei, cu detalii...

Marcel Dragoș, prefect de Bihor: „Semnez într-o săptămână cât semnam în Primărie într-o zi”

În mai puțin de o oră prefectul și-a semnat toate mapele cu documente, așa că, la ora 14, masa de lucru mai cuprindea doar o veioză, un laptop și o tabletă, toate închise. Nu vrafuri de documente, cum era la Primăria Oradea.

„Aici este alt fel de activitate. Semnez abia într-o săptămână cât semnam în Primărie într-o singură zi”, recunoaște Marcel Dragoș în interviul acordat BIHOREANULUI, în care este chestionat cu privire la serie de probleme de interes.

Nokian, pe roți!

Compania finlandeză de anvelope Nokian Tyres a inaugurat joi fabrica din Oradea - investiție de 650 milioane euro - în prezența unei suite de invitați. Fabrica, ridicată începând din mai 2023, este prima din lume care nu va avea deloc emisii de dioxid de carbon în urma producției.

Autoritățile locale, în frunte cu Ilie Bolojan, au lăudat performanța finlandezilor, care au ridicat fabrica într-un timp record, 15 luni, în vreme ce investitorii, care au beneficiat și de un ajutor semnificativ din partea statului, au spus că au găsit aici partenerul pe care-l căutau.

Ecuație complicată

BIHOREANUL scrie despre un nou concurs controversat în Universitatea din Oradea, cu acuzații de nepotism, favoritism și mediocritate.

O matematiciană cu o listă lungă de articole, dar toate publicate în reviste controversate, a promovat în cel mai înalt grad didactic, spre nemulțumirea colegilor, care au încercat să boicoteze concursul și să demonstreze că profesoara nu își merită funcția.

TIMP LIBER

Hai noroc!

O nouă ediție a OktoBersFest îi invită pe orădeni la bere, mâncăruri bavareze și multă muzică live.

Sub sloganul „Mai spumos ca niciodată!”, festivalul se va întinde pe parcursul a 10 zile, acaparând atât berăria Vulturar din pasajul Vulturul Negru, cât și fabrica de bere Bers Nova de lângă Oradea. BIHOREANUL vă descrie programul.

Dans „infinit” la Oradea

Cea de-a șasea ediție a Infinite Dance Festival aduce, în octombrie, la Oradea „Lacul lebedelor” și alte spectacole atractive. Orădenii sunt invitați la spectacole de dans popular, balet clasic și contemporan, street dance și hip-hop, susținute de trupe cunoscute, dar și de artiști debutanți.

ORADEA NOASTRĂ

Anotimpul curățeniei

Odată cu venirea toamnei, Oradea a intrat în curățenie generală. Primăria și RER Vest au dat deja startul unei campanii de salubrizare a străzilor și zonelor publice dintre blocuri, care va fi urmată de alte două, de colectare gratuită a deșeurilor de la domiciliul orădenilor. Așadar, orădenii au toate motivele să înceapă curățenia de toamnă.

Pentru Bihorul curat!

Bihorenii din 12 comune au, de acum, unde să arunce deșeurile voluminoase, textile, periculoase ori de alte tipuri, fără să-i coste nimic. Săptămâna trecută, în județ s-au deschis cinci noi centre pentru aport voluntar al deșeurilor, în tot atâtea comune, dar care vor deservi și comune vecine. Patru dintre acestea sunt în Zona Metropolitană Oradea.

„Nuntaș” pe veci

Ansamblul Nuntașii Bihorului a sărbătorit, săptămâna trecută, 60 de ani de existență. Unul dintre cei mai longevivi „nuntași” este chiar președintele grupului, Dinu Avram, un inginer cu dansul popular în sânge, care stă alături de ansamblu de jumătate de secol, din pasiune. BIHOREANUL vi-l prezintă, împreună cu istoria ansamblului.

„Afacere” păguboasă

Nu mai este un secret că unii oameni încearcă să facă o afacere din ambalajele cu garanție, scotocind printre gunoaiele aruncate de orădeni în căutarea de PET-uri, doze și sticle cu însemnele „câștigătoare”.

Doi soți bihoreni s-au ales, însă, cu amenzi uriașe și au rămas fără autoturismul familiei, pentru că nu s-au rezumat să adune ambalajele cu garanție, ci au furat gunoaiele orădenilor și le-au aruncat în natură pe cele care nu îi interesau.

OPINII

Mircea Chirilă: Nokian, noul brand orădean

Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb...

Adrian Criș: Bolojan în Parlament

De ce face Bolojan pasul spre Parlament? Socotelile pot viza, cred eu, cel puțin trei planuri. Pe de o parte, încheie predarea ștafetei celor cu care a făcut echipă. Îi transferă lui Mălan conducerea județului, la fel cum în 2020 i-a lăsat Primăria lui Birta, după ce a demonstrat avantajele ca ambele administrații să tragă la aceeași căruță...

PREMIILE LUI BIHOREL

Mai ceva ca-n America: Cum a fost achitată polițista care l-a lăsat pe Victor Micula pe calculatoarele Ministerului de Interne; Steluțele PSD-ului: Pe cine vor să trimită în Parlament pesediștii din Bihor; Trimiși la plimbare: Primarul din Săcueni, Béres Csaba, acuzat de profesori că nu le plătește combustibilul; Primăria Oradea a uitat să monteze coșuri de gunoi pe strada George Enescu; Liberali cu supărări: Primarul Ioan Șora și trei aleși PNL din Pomezeu se retrag din Consiliul Local; Procurorii țin ocupate două locuri de parcare... cu pubele.

ACTUALITATE LOCALĂ

Dintre subiectele de actualitate ale săptămânii: PNL Bihor și-a dat OK-ul ca Bolojan să candideze la Senat; Focare de gastroenterocolită la două grădinițe din Oradea și o creșă din Sântandrei: 48 de copii bolnavi; „Nu suntem buricul lumii”. O analiză realizată pentru Asociaţia Firmelor Bihorene arată starea economiei din județ; Procuroarea Felicia Popovici revine la șefia DNA Oradea; Cu ochii pe contrabandiști: Peste 2 milioane de țigarete descoperite de polițiști în Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!