Luni, 17 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut bogat în informaţii exclusive:
Acţiunea "Azilul"
Scandalul care s-a lăsat cu demisia a doi miniştri, după dezvăluirea ororilor din "lagărele" de bătrâni patronate de clanul Firea, a produs efecte şi în Bihor: inspecţii în toate căminele din judeţ.
Prefectura a mobilizat 7 instituţii pentru a controla toate cele 104 centre în care sunt internaţi peste 1.600 de vârstnici, copii şi adulţi cu dizabilităţi, inspectorii dând amenzi drastice celor prinse că nu asigură asistenţă pe timp de noapte, că hrănesc oamenii cu mâncare expirată şi îi ţin în spaţii murdare, neaerisite, cu mobilier distrus şi lenjerie roasă.
Ne bagă în pământ!
Planul Primăriei Oradea de a construi noi pasaje subterane prelungeşte şantierele cu minimum 3 ani. În timp ce şoferii sunt sătui de lucrări, municipalitatea continuă să-şi dorească pasaje subterane în locul intersecţiilor mari, în baza unei strategii dezbătute public "la grămadă" în 2021, fără consultarea specialiştilor.
"Cheltuiala nu se justifică. Nici măcar pasajele din Centrul Civic nu meritau făcute. După construirea pasajului Magheru turbogiraţia oricum s-a eliberat", susţine un taximetrist. "Pe Magheru nu mai sunt ambuteiaje. Nu are sens să faci pasaje şi la Crişul, şi la Gară", spune un şofer.
Final de poveste
Cei trei foşti procurori DNA Oradea şi un judecător, cercetaţi de Secţia Specială pentru că i-ar fi şantajat cu dosare penale pe alţi judecători, au fost declaraţi nevinovaţi.
Dosarul deschis în 2019 după publicarea unei înregistrări în care foştii anchetatori anti-corupţie împărţeau judecătorii în "buni" şi "răi", comentând despre cum i-ar putea "linişti" pe aceştia din urmă fiindcă achitau inculpaţii, au fost retrase pe considerentul că faptele nu există.
Au spart piaţa!
La 8 luni după ce a alungat comercianţii din Piaţa Nufărul, Primăria n-a făcut nimic în locul ei. Piaţa Nufărul este ţinută sub lacăt după ce la prima licitaţie pentru transformarea ei în parcare supraetajată cu 335 locuri nu s-a prezentat nicio firmă.
"Primăria trebuia să lase piaţa deschisă până începea lucrul la parcare, nu să pună oamenii pe drumuri", zice un riveran.
ORADEA NOASTRĂ
Cereţi acum!
Începe o nouă sesiune de bugetare participativă în Oradea, în cadrul căreia orădenii pot impune Primăriei să investească în ceea ce ei îşi doresc.
Orădenii vor putea propune proiecte pentru îmbunătăţirea cartierelor în care locuiesc între 17 iulie şi 3 septembrie, potrivit calendarului anunţat de Primărie. Condiţiile pentru iniţiatori sunt să fie persoane fizice cu domiciliul sau reşedinţa în Oradea ori care lucrează sau învaţă în oraş. Vârsta minimă a persoanei care face propuneri trebuie să fie de 16 ani.
„Rețeta” ieftinirii
Orădenii încep să simtă în buzunar avantajele unui sistem de salubritate modern și racordat la normele europene. Din luna iunie, toți locuitorii municipiului primesc de la RER Vest facturi de salubritate mai mici, ieftinire care se datorează faptului că deșeurile reziduale nu mai ajung direct la groapa de gunoi, ci în prealabil sunt tratate. Iar „tratamentul” e în folosul cetățenilor...
De ce colectăm în 5 fracţii?
RER Vest explică noile reguli ale colectării separate în Oradea şi motivele pentru care deşeurile trebuie sortate.
Din 3 iulie, în Oradea deşeurile se colectează separat în 5 fracţii, după ce resturile până acum depozitate în sacul galben s-au "scindat". Dacă până acum orădenii aruncau la grămadă deşeurile din plastic, metal, hârtie şi carton, acum trebuie să le separe în două categorii. În plus, tot separat se adună şi sticlele.
INTERVIU: "Bihorul este fruntaş la colectarea separată"
Cât de poluat este Bihorul? Directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Sanda Mercea, face "eco-radiografia" judeţului.
De la marginea ţării, Bihorul poate da lecţii despre colectarea separată a deşeurilor. Mercea precizează că un clasament făcut în Bucureşti aşază judeţul pe primul loc la rata reciclării, la mare distanţă faţă de capitală. "Este loc de mai bine, nu suntem la 50%, dar tot stăm mai bine ca alţii", spune ea.
Pe de altă parte, bihorenii n-au nicio şansă să ştie ce inhalează, pentru că în judeţ calitatea aerului nu mai poate fi monitorizată, până când Ministerul Mediului nu îşi va aminti să repare staţiile pe care le are aici.
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea CET-ului II
În perioada industrializării intensive, în Oradea au fost dezvoltate mai multe platforme cu întreprinderi, iar asta a însemnat şi creşterea cererii pentru energie electrică şi termică.
Între 1963 şi 1966, pe Şoseaua Borşului, a fost construită o centrală electro-termică, dar n-a trecut mult timp, că autorităţile locale au ridicat probleme tehnice şi de aprovizionare cu cărbuni (între 1972-1975), propunând construirea unei noi centrale, dar pe gaz.
Ideea s-a conturat abia către 1980, dar s-a optat tot pentru o centrală pe cărbuni, amplasamentul fiind în sud-estul oraşului, în capătul de atunci al străzii Ogorului.
TIMP LIBER
"Cine e cu noi?"
După o primă ediţie reuşită, Waves Festival revine în acest sfârşit de săptămână în staţiunea Băile 1 Mai cu o mulţime de concerte.
Pe scena din Ştrandul cu Valuri vor urca interpreţi şi trupe cunoscute, cum ar fi Delia, Andia, The Motans, Manuel Riva, Partydul Kiss FM ori Bvcovia, iar în ultima seară invitaţii speciali vor fi cei de la B.U.G. Mafia, care vor da un concert aniversar.
OPINII
Mircea Chirilă: Ghibu e pe locul II!
Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, din "sectorul agricol" Nufărul, a ajuns pe locul II în clasamentul liceelor din Bihor, după rezultatele de la bacalaureat. Nu întâmplător, pentru că şi anul trecut a luat tot "argintul", evident, după Gojdu.
Sunt convins că la capitolul cheltuieli pentru adidaşi pe cap de elev sau de ţoale de fiţe, Ghibu mai are de lucrat, comparativ cu şcolile din centrul oraşului. Dar e lăudabil că un liceu de cartier face o astfel de figură frumoasă, care l-a propulsat în clasamentul naţional de pe locul 400+ pe un onorant loc 73.
Adrian Criş: PSD Bihor "dă" ca Firea
PSD Bihor e blocat în zodia Connect-R. Eu vara nu dorm e imnul tovarăşilor, nu Deşteaptă-te, Române! Convoacă săptămânal câte o conferinţă de presă şi emit tot mai multe comunicate. Probabil, de când au conducere din Bistriţa, au normă. Treaba lor.
Treaba tuturor e, însă, ce zic când deschid gura, mai ales când au ochii pe portofelele noastre.
COLŢUL JURIDIC
Mircea Ursuţa: Accidentele mortale provocate de şoferii beţi sau fără permis înseamnă direct închisoare!
În data de 10 iulie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 213/2023 prin care se prevede că şoferilor care au comis un accident mortal având o îmbibaţie alcoolică în sânge de peste 0,80 grame la mie sau cei care nu deţin permis de conducere valabil li se va aplica obligatoriu o pedeapsă în regim de executare efectivă.
În concret, legea care a intrat în vigoare joi, 13 iulie 2023, şi care se va aplica doar accidentelor comise după această dată, prevede că persoanelor care au condus în stare de ebrietate sau fără permis şi au provocat un accident soldat cu deces nu li se vor putea aplica dispoziţiile din codul penal care îi permit judecătorului să suspende sub supraveghere executarea pedepsei.
PREMIILE LUI BIHOREL
Victoraş sub... presiune: De ce vrea Victor Micula să-şi mute procesul de la Oradea; Dragoste la secret: Primarul şi managerul spitalului din Beiuş se judecă, dar se dau împreună cu maşina!; Hoţ, dar şef: Ocolul Silvic Codrii Beiuşului a rămas "pe mâini bune"; Oraşul beznelor: Pietonala Aurel Lazăr din Oradea e complet cufundată în întuneric!; La strugurii lăudaţi... Pe afişul Târgului Produselor Bihorene de vară au crescut struguri; Nesimţire tradiţională: "Apărătorii patriei" au umplut coşurile de gunoi din Oradea cu autocolante.
ACTUALITATE LOCALĂ
Cine sunt cei mai buni contabili ai anului 2022 din Bihor; 2 milioane de euro pentru turism ecologic și conservarea naturii; O femeie de 35 de ani a murit după ce a căzut de la etaj; PSD Bihor vrea ca Primăria să plătească tineri să se mute în Oradea; Andrei nu se dezminte! A fost zecist la Bac în Bihor și acum este șef de promoție la Cluj; Bolojan a semnat contractul. Centura Aleșd are asigurată finanțarea din fonduri europene; Accident la Mina Vast Băiţa Plai: Un miner a murit strivit sub lift în subteran; Localnicii din Oșorhei s-au întâlnit, iar, cu ursul! Ce măsuri ia Primăria.