Luni, 27 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediții:

Șefie pe vecie

Concursurile pentru conducerea secțiilor Spitalului Județean devin o amintire, iar regula: ocuparea acestora de către reprezentanții Facultății de Medicină și Farmacie.

Pentru că Legea Sănătății a fost schimbată de trei senatori PSD, între care și controversatul Florian Bodog, el însuși prodecan, dar și șef de secție la Județean, FMF Oradea urmează să propună viitorii șefi de secții din rândul propriilor cadre didactice, aceștia trebuind să primească și „avizul” managerului Gheorghe Carp, care însă declară că nu e dispus să accepte pe oricine.

Un an fără „acasă”

După un an de război, peste 1.500 de ucraineni s-au mutat în Bihor, iar mulți dintre ei învață limba română și își câștigă traiul muncind aici.

BIHOREANUL a vorbit cu câțiva dintre refugiații care au reușit să își găsească un loc de muncă încă din primele luni după ce au ajuns în oraș, cum ar fi Olga Taranuha, nevoită să-și lase soțul pe front și casa pradă bombardamentelor, ea devenind învățătoare la școala ucraineană improvizată, deschisă de Asociația Caritas Eparhial.

Scumpă „moștenire”

Sub presiunea unor amenzi uriașe din partea UE, terenurile cu depozite de deșeuri periculoase din Bihor ar putea fi expropriate.

După ce ani la rând autoritățile au eșuat în stabilirea responsabililor pentru curățarea depozitelor cu reziduuri toxice, Ministerul Mediului vrea să le preia cu forța și să le ecologizeze, în caz contrar România riscând amenzi de 33.000 euro pe zi.

Gardian cu pumnul tare

Un agent de la Penitenciarul Oradea e anchetat pentru purtare abuzivă după ce a luat la bătaie un deţinut.

Victima, Paul Balasz, un tâlhar din Maramureş, a încasat pumni în coaste şi, încătuşat fiind, a fost pălmuit de gardianul Ioan Brânza, pe care l-a supărat fiindcă mergea prea repede, vorbea cu alţii şi, când i s-a atras atenţia, l-ar fi ameninţat.

Balsam pentru spirit

Se spune că timpul nu mai are răbdare. Îl „grăbim” și noi de multe ori, trăind viața parcă într-o perpetuă agitație, blocați în automatisme și cuprinși de stres. Uneori, uităm până să și respirăm cum ar trebui...

Mai cu seamă în ultima perioadă, orădenii au la dispoziție cursuri și terapii interesante pentru calmare, relaxare și reconectare cu sine, toate inspirate din practici străvechi.

ORADEA NOASTRĂ

Parcare cu enervare

„Mergeți la celălalt aparat, ăsta nu merge”, „să băgați banii la fix, că nu dă rest”, „trebuie să plătiți cash, nu merge cu cardul”... Sunt câteva dintre îndemnurile pe care orădenii le aud frecvent când își lasă mașinile în parcările supra și subterane din Oradea.

Cea mai bună afacere a Primăriei, care i-a adus anul trecut încasări record de 25,9 milioane de lei, parcările din oraș le dau dureri de cap orădenilor: pe carosabil sunt scumpe și puține, iar în garaje sunt „avarii”.

Municipalitatea pare că înțelege nemulțumirile oamenilor și, în ceasul al 12-lea, ia măsuri. A început înlocuirea parcometrelor defecte, iar din vară va lansa o aplicație digitală, cu care orădenii vor putea plăti orice loc de parcare din oraș. Fără nervi la aparate...

Colectare... la vedere

Dacă au optat pentru colectarea deșeurilor reciclabile în saci, nu în pubele, orădenii care stau la case trebuie să nu uite o regulă importantă: fie folosesc sacii primiți de la RER Vest, fie alți saci colorați, dar transparenți. Muncitorii firmei de salubritate trebuie să vadă că în saci sunt doar resturi reciclabile, înainte de a-i ridica.

Doamna mărgelelor

„Omul în timpul liber se realizează sau se ratează”, spune, citând „nici nu mai știu pe cine”, Mariana Casian, o stomatologă pensionară mereu zâmbitoare și plină de o energie nesecată. Își petrece timpul liber cu pasiune, iar din această pasiune le oferă acum orădenilor o expoziție inedită: tablouri din mărgele minuscule, din sticlă.

„Povestea de dincolo de mărgele” poate fi vizitată în Cetatea Oradea. Autoarea tablourilor și soțul ei merg în fiecare weekend în fortăreață, pentru a le explica curioșilor povestea fiecărei lucrări...

ACTUALITATE LOCALĂ

Doi soți care au lăsat pe mâna unui mecanic auto din Oradea o maşină au rămas fără ea, după ce mecanicul a vândut-o... la un depozit de dezmembrări.

BIHOREANUL a descoperit că nici măcar nu sunt singurele victime ale mecanicului Lucian Șandra, care obișnuia să-și ducă clienții cu zăhărelul.

TIME OUT

Muzica succesului

Dublu recordman, pianistul Thurzó Zoltán va susține în Oradea o serie de concerte tematice.

Pe 15 martie, orădenii sunt invitați la un recital de pian care va celebra pacea între popoare și între oameni, primul dintr-o serie de spectacole pe care Thurzó le va oferi anul acesta, în timp ce se pregătește să doboare și un al treilea record mondial.

OPINII

Al cui e, de fapt, Spitalul?
de Adrian Criș

Într-o societate normală, bazată pe meritocrație, Florian Bodog nu ar fi ajuns, de altfel, nici profesor, nici parlamentar. E greu de uitat că și-a dobândit gradele didactice datorită ba loialității față de fostul decan Mircea Ifrim, ba trădării acestuia în favoarea adeziunii la clanul Maghiar, că a ajuns în spital prin clasica integrare clinică pe baza calității de „sorbonel”, că doctoratele îi sunt de negăsit...

Ca să nu mai pomenim de o întrebare de bun simț: când are el timp și să se achite de datoria de parlamentar (bașca să conducă și PSD Oradea), și să predea la facultate, și să îngrijească pacienții din spital? Are săptămâna lui 90 de zile și ziua 72 de ore? Sau își îndeplinește selectiv atribuțiile celor trei joburi, profitând, de fapt, doar de privilegiile pe care le asigură fiecare?

Comune care n-ar trebui să existe
de Mircea Chirilă

Imaginați-vă o mașină electrică ce consumă pentru claxon 80% din puterea bateriei. Ați zice că e o aberație tehnică și că un astfel de produs nu e viabil. În schimb, dacă există aberații în administrația locală, lucrurile merg mai departe, ba riscă să se perpetueze la infinit.

Discutăm pe cifre. Un sfert dintre unitățile administrative din Bihor nu-și pot plăti din veniturile proprii salariile angajaților. Pornind de la Hidișelu de Sus, în care salariile reprezintă 100,48% din venituri, până la Pietroasa, unde ajungem la 193%, avem o grămadă de comune care economic nu sunt viabile.

COLȚUL JURIDIC

Noi reguli privind circulația în sensul giratoriu
de Mircea Ursuța

În mod paradoxal, deși titlul sugerează că ar fi vorba de o schimbare a regulilor, în realitate asistăm, în anul 2023, la o primă reglementare a circulației autoturismelor în sensul giratoriu, reglementare ce va pune capăt, sperăm, nesfârșitelor interpretări cu privire la situații altminteri banale.

Concret, prin ultimele modificări ale Regulamentului de aplicare a Codului rutier, generate de multiplele intervenții legislative din ultimii ani asupra codului, s-au introdus prevederi cu privire la circulația în sensul giratoriu.

PREMIILE LUI BIHOREL

Adio, dar rămân cu SAJ: Cum și-a „rezervat” postul un director de la Ambulanța Bihor; Minciună (răs)plătită: Sancțiuni după accidentul de muncă ascuns la Liceul Nicolae Bolcaş din Beiuş; Jurământul lui Lenevache: Unii medici de gardă de la Spitalul Județean Oradea nu se „deranjează” cu urgențele; Primărie cu executare: Primăria Paleu s-a „abonat” cu datorii la Compania de Apă Oradea; Containerul invizibil: Primăria spune că se află în Nufărul, dar de fapt e dus la reparații; Țepar procesoman: Celebrul deținut Manciu se judecă cu toată lumea. Acum, și cu Penitenciarul Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!