Luni, 7 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Stat fără câini

Situaţie aberantă în Oradea: maşinile unei instituţii publice au fost puse sub sechestru chiar de către propriii angajaţi.

Înarmaţi cu două sentinţe judecătoreşti vechi de 12 ani, 17 inspectori ai Gărzii Forestiere Oradea au angajat un executor judecătoresc, care a sechestrat sediul instituţiei şi toate cele 13 maşini de serviciu, în contul unor sporuri salariale de peste o jumătate de milion de lei, neplătite în ultimii trei ani.

Elevi în "izolare"

UDMR Bihor promovează o nouă măsură de segregare a elevilor maghiari. Cu susţinerea clericilor maghiari, liderii UDMR Bihor au cerut mutarea secţiei maghiare cu profil pedagogic de la Colegiul Iosif Vulcan la Liceul Ady Endre, fără însă a-i consulta şi pe părinţi şi elevi, ceea ce a atras criticile PPMT.

Planuri pentru Oradea

Oradea pregăteşte pentru următorul ciclu bugetar european 400 de proiecte, în valoare totală de 1,8 miliarde de euro.

În ciuda cifrelor ameţitoare, specialiştii consultaţi de BIHOREANUL afirmă, însă, că strategia de dezvoltare a oraşului păcătuieşte prin obiective mult prea diversificate, ignorarea costurilor de după implementarea investiţiilor şi ignorarea dorinţelor imediate ale orădeanului, care îşi doreşte în primul rând o calitate a vieţii mai bună.

Procurori în ofsaid

Procurorii beiuşeni au fost forţaţi de judecători să-i ancheteze pe edilii municipiului pentru nerecuperarea a peste 500.000 lei băgaţi ilegal în fostul club local de fotbal.

Iniţial îngropat de fosta şefă a Parchetului, Alina Bodin, pe motiv că faptele nu ar fi prevăzute de legea penală, dosarul vizează felul în care autorităţile locale din Beiuș au "reuşit" să rămână cu paguba, desfiinţând clubul, ca apoi să susţină că nu au de la cine lua banii.

Chitanţa, vă rog!

În plin avânt al digitalizării, asociaţiile de proprietari din Oradea sunt încă blocate în epoca statului la coadă şi a achitării întreţinerii la geamurile casieriilor.

Dezinteresul administratorilor de modă veche, care preferă să vadă oamenii în faţă, şi reticenţa membrilor, care vor să primească în mână chitanţele, fac ca doar câteva sute din cei peste 61.300 de proprietari de apartamente de bloc din Oradea să plătească utilităţile online. 

Bihorul, la curăţat!

La un an după instituirea colectării separate în tot Bihorul, o treime dintre gunoaie sunt reciclate, performanţă depăşită doar de Covasna.

Pentru a creşte gradul de reciclare, autorităţile judeţene pregătesc noi măsuri: din primăvară, colectarea materialelor biodegradabile va deveni obligatorie pentru toţi bihorenii, iar patrule de control vor verifica pubelele oamenilor şi le vor explica regulile separării deşeurilor, dacă nu le ştiu.

Actorii din bănci

Mai mulţi liceeni orădeni pot deveni staruri ale scenei, printr-un nou proiect al Teatrului Regina Maria.

Prin iniţiativa "Teatru în liceu" vor fi formate cinci trupe, în tot atâtea şcoli din Oradea, ai căror actori amatori vor învăţa de la cei profesionişti cum să monteze spectacole, acestea urmând a fi jucate pe scena unui festival.

OPINII

Strada Enescu, extremă urgenţă!
De Mircea Chirilă

Dacă până acum vedeam clădiri dărâmate, multe pe bună dreptate, pentru că erau nişte cocioabe, de data asta buldozerul se pregăteşte să violeze vechea policlinică de copii, ulterior ajunsă policlinică cu plată. Dacă se aplică principiile clasice de transformare a caselor în blocuri, noua clădire va avea un demisol înalt cât un parter, un parter cât un etaj, la care se vor mai adăuga două caturi, un etaj retras şi o mansardă...

Puturoasa noastră ANI
De Adrian Criş

Alintată odinioară "draga noastră ANI" de Băsescu şi ministrul Monica Macovei, Agenţia Naţională de Integritate a devenit, din sperietoare pentru politicieni cu averi ilicite şi cu mari conflicte de interese, o moară de măcinat praf. O caricatură...