Luni, 2 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, cu un conţinut bogat şi variat. Dintre subiectele noii ediţii:

Crăişorii muntelui

Un primar şi un afacerist din Bihor şi-au construit ilegal conace opulente pe un vârf de munte, într-o arie naturală protejată de interes național, păzite cu bariere şi camere video.

Date în vileag de BIHOREANUL, ranch-urile ridicate clandestin de edilul din Tărcaia, Aurel Ille, şi de amicul său patron de balastieră, Viorel Ile, au fost călcate de comisarii de mediu şi de inspectorii Agenției pentru Ariile Naturale Protejate, care i-au dat pe mâna procurorilor.

La sat, adunarea!

Oradea a pierdut anul trecut peste 5.500 locuitori, mutați în localitățile limitrofe pentru liniște și spațiu ori ca să treacă mai ușor prin restricțiile pandemiei de Covid.

Tot mai mulți orășeni se mută în comunele din Zona Metropolitană a Oradiei pentru a se bucura de liniștea unei case cu grădină, crescând populația acestora și punând presiune pe administrațiile locale să îmbunătățească infrastructura și serviciile. BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, o analiză a acestui fenomen accentuat în ultimul an. 

Vine valul IV

În Marea Britanie apar zilnic zeci de mii de noi infectări, majoritatea la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet, Italia și-a obligat lucrătorii sanitari să se vaccineze, Ungaria o urmează din 1 august, Grecia și Franța se pregătesc să procedeze la fel, și tot mai multe state restrâng accesul nevaccinaților la servicii „neesențiale”. Doar România încă n-a decis ce face, deși, la fel ca anul trecut, pandemia își va arăta din nou colții la sfârșitul verii.

BIHOREANUL vă arată cum s-a dublat, în doar o săptămână, numărul noilor infectări, cât de rapid se răspândește noua tulpină a virusului, ezitarea autorităților de a lua măsuri care ar putea preveni îmbolnăvirile și în ce scenariu poate funcționa sistemul sanitar local din toamnă, când copiii se vor întoarce la școală. De sperat că nu online...

Mult și... scump!

Fermierii bihoreni au adunat cea mai mare recoltă de grâu din ultimii zece ani, care în unele zone depășește 9.000 de kilograme la hectar.

În ciuda producției medii din Bihor, de peste 6.000 kilograme de grâu la hectar, cu 20% mai mare decât cea de anul trecut, prețul grâului la recoltare a crescut cu 10 bani pe kilogram față de 2020, iar pâinea s-a scumpit cu 4,5%.

Atenție, trotinetişti!

Prietenoase cu mediul şi rapide, trotinetele electrice au devenit coşmarul pietonilor şi şoferilor pentru că cei care le folosesc nu cunosc ori ignoră regulile de circulaţie.

Deşi de mai bine de un an există interdicţii şi sancțiuni, normele de aplicare ale regulamentului care vizează utilizatorii de trotinete indisciplinaţi sunt încă în formă de proiect, iar poliţiştii le aplică amenzi ca pentru biciclişti.

TIMP LIBER

Cadourile verii

Altădată săracă în evenimente urbane, pentru că e sezonul concediilor, luna august aduce în Oradea şi în împrejurimi seri cu oferte atractive pentru petrecerea timpului liber.

Între acestea se numără concerte rock, cum ar fi cel susţinut de sârbii de la Melmac Brothers, tribute band Led Zeppelin, o petrecere cu remixuri ale hiturilor anilor ’80 şi ’90, precum și vizionarea Perseidelor în mijlocul naturii, cu fundal muzical adecvat...

ORADEA NOASTRĂ

Crişul tuturor

Crişul Repede poate deveni un loc de mişcare nu doar pentru pietonii care se plimbă pe maluri, ci şi pentru cei care îl „încalecă” în ambarcaţiuni fără motor. În bărci pneumatice sau cu vâsle, orădenii ar putea să se plimbe pe apă, dar se lovesc de opoziția pescarilor, nemulţumiţi că sportivii alungă peștele. Soluţia? Un regulament care să-i împace pe toţi.

Judeţ pe „verde”

Şase luni au trecut de când Bihorul are un sistem integrat de colectare a deşeurilor în mai multe fracţii, iar rezultatele încep să apară. La distanţă de câteva zile, doi înalţi oficiali au lăudat judeţul pentru felul în care gestionează problema deşeurilor: ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a spus că Bihorul ar putea fi un model şi pentru Capitală, şi secretarul de stat din acelaşi minister, Raul Pop, care a publicat un raport ce arată că suntem fruntaşi pe ţară la colectarea separată.

Bihoreanul Cristian Remus Papp, WWF România: „Conservarea mediului nu este un moft”

Bogată în arii protejate şi biodiversitate, România nu reuşeşte să-și protejeze avuţia naturală. Zone ocrotite dispar sub ochii autorităţilor, aşa cum în Bihor a secat rezervaţia nufărului termal din Băile 1 Mai, iar asta pentru că protejarea naturii e considerată un capriciu, spune bihoreanul Cristian Remus Papp, coordonator al departamentului de proiecte pentru coridoare, arii protejate şi sălbăticie în cadrul World Wild Fund România.

Specializat în managementul ariilor protejate după studii în străinătate, iar acum doctorand la Cluj, cu o temă de cercetare despre carnivorele mari şi conectivitatea ecologică, bărbatul s-a mutat din Bihor de două decenii, dar urmăreşte ce se întâmplă în zonele ocrotite de aici. Recent, a revenit în Padiş, cu colegii de la WWF, pentru a demonstra că interacţiunea între om şi lup sau urs nu trebuie să însemne mereu moartea unuia dintre aceștia.