Luni, 14 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică "Oradea noastră", cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Victoraş cel şmecheraş

Victor Micula a fost trimis în judecată într-un nou dosar, după ce a încercat să înşele o firmă de asigurări, de la care ar fi vrut să stoarcă 275.000 de euro.

Procurorii susţin că milionarul, care mai este inculpat în alte două procese, şi-a pus un prieten să-i arunce în prăpastie un Mercedes G 500 şi apoi să declare Poliţiei că ar fi fost un accident, pentru ca el să poată încasa despăgubirile uriaşe. Detaliile acestui scandal vi le prezintă, în exclusivitate, BIHOREANUL.

Unificare cu dedicaţie

Transparenţa Spitalului Judeţean şi a Primăriei Oradea e selectivă. Cele două instituţii o practică atunci când anunţă proiecte de modernizări ori dotări cu echipamente moderne, dar o ignoră când au obligaţia de a face publică o noutate absolută: încredinţarea către o firmă a conducerii viitorului mega-spital unificat prin absorbirea Spitalului Municipal!

Fără nicio explicaţie oferită publicului, Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean a lansat, cu aprobarea Primăriei, o licitaţie pentru a-şi cumpăra "servicii de management", în baza unui caiet de sarcini care i se potriveşte ca o mănuşă unui singur om: dr. Gheorghe Carp, cel mai longeviv şef de spital din Bihor, în prezent senator PNL. Atât doar că, ajuns la 66 de ani, deci trecut de vârsta standard de pensionare, acesta nu va mai fi salariatul spitalului, ci al firmei.  

"Mama" medicilor

BIHOREANUL vă prezintă fascinanta poveste a profesoarei din Oradea care a pregătit sute de viitori medici pentru admiterea la facultate şi continuă să o facă şi la 96 de ani!

Născută în 1926, Olimpia Mihălceanu a făcut carieră ca profesoară de biologie, dirigintă şi directoare de licee, iar după pensionare a continuat să instruiască tineri pentru dificilul examen de intrare la Medicină, printre învăţăceii săi numărându-se doctori cunoscuţi, precum Liana Antal, Carmen Pantiş, Oreste Straciuc sau Adrian Coţe.

Facă-se voia mea!

Primarul Florin Birta evită dezbaterile publice pe teme vitale, ascunzându-se în spatele restricţiilor impuse de pandemie şi a lipsei de interes a orădenilor.

După ani de zile în care municipalitatea a mimat consultarea cetăţenilor, urmându-şi propria agendă, în cadrul dezbaterii publice a bugetului local, votat săptămâna trecută în şedinţă online, au fost depuse doar două propuneri, şi acelea respinse!

Fiscul online

Începând din 1 martie, cei peste 50.000 de contribuabili bihoreni, inclusiv persoane fizice, vor trebui să fie înscrişi în Spaţiul Privat Virtual de pe site-ul ANAF.

Fiscul a declanşat revoluţia digitală, astfel că va prelua documente şi cereri exclusiv online, toată corespondenţa transmisă de contribuabili pe suport fizic urmând să nu mai fie luată în considerare.

Studentul cojocar

În urmă cu zeci de ani, bihorenii nu tânjeau după hainele făcute de casele de modă italieneşti. "Bijuteria" garderobei lor era cojocul de sărbătoare, pe care îl purtau cu mândrie atât femeile, cât şi bărbaţii la sărbătorile mari bisericeşti, dar şi la evenimentele importante din viaţă. Cojocarii aveau stiluri diferite, în funcţie de zone, iar creaţiile lor erau atât de scumpe încât majoritatea sătenilor şi le permiteau doar o dată în viaţă.

Azi, în Bihor mai există doar câţiva urmaşi care mai făuresc vestitele piese vestimentare, iar cel mai tânăr dintre ei este Răzvan Fericean, un student de 21 de ani, care în trei ani şi-a făcut o colecţie de şapte cojoace.

Razvan

ACTUALITATE LOCALĂ

Un concurs "simpatic"

A fost cutremur, săptămâna trecută, în învăţământul bihorean. Şefa Casei Corpului Didactic, Mioara Ţigan, şi directorul Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, Ioan Sorin Cuc, au fost puşi sub învinuire joi de DNA Oradea, în dosarul presupusei fraudări a concursului de director al acestei şcoli.

Motivul? Cuc ar fi obţinut mărirea notei, datorită căreia a şi ocupat ulterior postul de director, scriindu-şi lucrarea cu cerneală invizibilă. Răspunsurile i-ar fi fost marcate corect de către Ţigan....

ORADEA NOASTRĂ

Se poate şi mai bine!

În medie, anul trecut, fiecare orădean a aruncat 382 de kilograme de deşeuri, adică mai bine de un kilogram în fiecare zi. Doar un sfert dintre ele au fost refolosite, iar restul au ajuns la groapa de gunoi.

Chiar dacă Oradea este încă departe de ţintele europene, se văd îmbunătăţiri. Colectarea separată a resturilor vegetale, o regulă impusă anul trecut, a contribuit la cantitatea totală de deşeuri refolosite.

Socoteala verde

După ce toate spaţiile verzi din oraş au fost măsurate, Oradea are un nou cadastru verde. Primăria a supus consultării publice documentele care inventariază toate parcurile, scuarurile şi zonele verzi, dar şi arborii oraşului.

Înnoit după un deceniu, registrul arată că în Oradea a crescut suprafaţa de spaţiu verde cu aproape 100 de hectare, dar, în acelaşi timp, a dispărut un număr uriaş de arbori.

Vine PETrică!

La fel ca locuitorii din alte oraşe din România, orădenii ar putea ajunge să achite călătoriile cu mijloacele de transport public cu PET-uri. Primăria vrea ca în acest an să achiziţioneze tonomate de colectare a deşeurilor reciclabile, care să dea la schimb bilete OTL.

De asemenea, municipalitatea mai vrea să îmbunătăţească managementul deşeurilor prin modernizarea ţarcurilor de la blocuri. Totul, pentru ca orădenii să recicleze mai mult şi mai bine.

"Un animal ţi-l asumi pentru toată viaţa lui"

De un an, dacă văd un animal care nu este bine îngrijit sau e maltratat, bihorenii au pe cine să anunţe. În februarie 2021 a fost înfiinţată Poliţia Animalelor Bihor şi are tot ce îi trebuie pentru a salva necuvântătoarele aflate în pericol ori pentru a-i pedepsi pe cei care le chinuie.

Biroul este condus de o poliţistă care iubeşte mult animalele. Comisar şef de poliţie, Nicoleta Alb îşi doreşte ca ea şi colegii ei să salveze cât mai multe necuvântătoare din mâinile stăpânilor violenţi şi, totodată, să-i înveţe pe bihoreni că un animal nu este o jucărie, ci o vietate cu drepturi, de a cărei bunăstare răspund...

OPINII

Oradea, destinaţia turistică a mileniului
de Mircea Chirilă

EuropeanBestDestinations.com, un site dedicat turismului din Europa, a inclus şi Oradea pe lista locurilor care merită vizitate în 2022. Compania ne onorează, că suntem în aceeaşi oală cu Viena, Roma sau Londra. Imediat au apărut voci care se revoltă de prezenţa noastră în clasament, cât timp avem o grămadă de probleme, de la cele mai mici salarii la o grămadă de străzi neasfaltate.

Perfuzii cu funcţii
de Adrian Criş

Anul a început cu stângul pentru câteva spitale din Bihor, iar pricina nu e mult-trâmbiţata "subfinanţare a sistemului" (când sănătatea dispune de miliarde de euro nu înseamnă că-i sărac, ci dezorganizat, risipitor şi jecmănit). Nu, de data asta vinovaţi sunt managerii şi şefii lor, primarii în subordinea cărora se află!

Urmăriţi BIHOREANUL şi pe Google News!