Luni, 20 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în această săptămână:

„Prădător” pe internet

Vlogger anchetat după ce a umilit o adolescentă în vârstă de 13 ani din Bihor, provocând-o la discuţii despre sex şi distribuind înregistrarea pe internet. Urmărit de peste 20.000 de oameni pentru clipuri în care miştocăreşte femeile, Alin Popan a ajuns cercetat de procurori, iar judecătorii Tribunalului Bihor l-au obligat să şteargă înregistrările în care înjosea fata în faţa internauţilor, numind-o „paraşută” şi „jegoasă”.

Sclavie la Kaufland

Un accident de muncă dezvăluie abuzuri sistematice asupra angajaților unui hypermarket din Oradea. Foști și actuali salariați ai Kaufland Ioșia acuză un regim de lucru care le pune în pericol sănătatea: oamenii sunt obligați să execute și alte sarcini decât cele din fișa postului, să încalce normele de protecție a muncii și să lucreze constant peste program, pentru salarii sub cele promise.

Operaţiunea „albirea”

BIHOREANUL vă dezvăluie cum a scăpat de dosarul penal poliţistul de frontieră din Borş, prins cu alcool la volan. Deşi alţi şoferi băuţi sunt trimişi fără milă în judecată, iar agentul Francisc Gabera şi-a recunoscut fapta, Parchetul Curţii de Apel Oradea i-a exclus declaraţia, pe motiv că „are dreptul de a nu se autoincrimina”, apoi i-a clasat dosarul stabilind că... fapta nu există. 

Minciuna metropolitană

PSD... are picioare scurte. Înainte ca aleșii bihorenilor să aprobe traseul Inelului Rutier Metropolitan Oradea, consilierii județeni ai partidului au descins în Cheriu, unde 11 localnici sunt nemulțumiți că șoseaua le va tăia terenurile agricole, „desființând” proiectul propus de Ilie Bolojan. Reprezentanții PSD l-au acuzat că nesocotește proprietățile oamenilor și, mai grav, că a îngropat un proiect mai bun „nășit” de Mang. BIHOREANUL a descoperit, însă, că n-a existat niciun alt proiect...

Lumină din gunoaie

O gaură neagră în bugetul Bihorului, centrala de biogaz de la Săcueni ar putea deveni o soluție pentru... curățenie. Un experiment întins pe șase luni a scos la iveală că instalația făcută cu bani europeni, fără să fi fost niciodată profitabilă pentru că nu are materie primă accesibilă, ar putea „usca” deșeurile colectate de la orădeni, ca să producă biogaz și electricitate.

Societatea de Lectură

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Oradea și Bihorul făceau parte din Imperiul Habsburgic, condus de la Viena și Pesta. Deși la nivelul comitatului românii erau majoritari, asociațiile lor erau foarte puține, iar școala o făceau rar în limba maternă. Societatea de lectură a tinerilor orădeni a impulsionat răspândirea literaturii române pe aceste meleaguri, iar BIHOREANUL vă arată scurta, dar importanta sa poveste.

TIMP LIBER 

Sounds of Oradea  

„Zâmbetul lui Charlie Chaplin” transpus în muzică, seară de flamenco și un concert cu un mare tenor american. Toate cele trei evenimente sunt programate în cadrul primei ediții a Festivalului Sounds of Oradea, care va avea loc în luna august în Piața Unirii, între invitați fiind dirijorul David Giménez Carreras, tenorul Charles Castronovo și nepoata lui Charlie Chaplin.

ORADEA NOASTRĂ

Experiment  contestat

Greu de crezut că Primăria va putea extinde în toată Oradea modelul sacilor cu cipuri experimentați în cartierul Prima Nufărul, fără să-și ridice cetățenii în cap.

După trei luni în care au testat un model de salubritate inteligent, menit să calculeze câte deșeuri aruncă fiecare, orădenii care locuiesc aici au o sumedenie de reclamații. Cei mai nemulțumiți sunt cei amendați pentru că n-au aruncat corect deșeurile: ei reclamă că polițiștii locali nu le-au explicat cum au greșit, ba chiar că aceștia nu știu regulile!

Hărnicie răsplătită

Locuitorii din 18 orașe și comune din Bihor au primit răsplata pentru efortul depus în Luna Curățeniei, o campanie inițiată de Consiliul Județean și Ecolect (asociația responsabilă de salubritatea din județ) pentru a stimula colectarea separată a deșeurilor. În cadrul unei gale care a avut loc miercurea trecută, edilii din Bihor au aflat dacă vor putea face investiții cu bani, deloc puțini, primiți de la autoritățile județene.

Directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea: „Fiecare trebuie să plătească pentru apa consumată și poluarea produsă”

Oferind servicii pentru peste 266.000 de bihoreni, dintre care doar 56.000 au branșamente de apă și mai puțini, 40.000, s-au „legat” la canalizare, Compania de Apă Oradea este un operator regional cu planuri de mărire. Instalat la conducerea societății în toamna anului trecut, inginerul Lucian Chindlea, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcții, își dorește ca Bihorul să aibă, în paralel cu un inel metropolitan rutier, și unul de rețele de apă și canalizare, care va permite extinderea CAO în extremitățile județului și va asigura debite uniforme de apă.


OPINII

Prea săraci pentru benzină ieftină

De Mircea Chirilă

Pentru că era acuzat de Occident că pune pumnu-n gură poporului, Ceaușescu a convocat o mare adunare populară în care să le dea vești proaste românilor. Prin asta spera ca lumea să se revolte și să vadă și capitaliștii că la noi e democrație și sunt proteste împotriva politicii partidului.

I-a anunțat că salariile se reduc la jumătate și se dublează orele de muncă. Oamenii, în loc să protesteze, au scandat „Ceaușescu - PCR”. Apoi i-a anunțat că nu vor mai avea niciodată concedii. Degeaba. Oamenii tot „Ceaușescu - PCR”. Exasperat, a crezut că-i scoate din amorțeală anunțând că tot al treilea angajat va fi spânzurat. Liniște. Doar un participant, timid, l-a întrebat: „Tovarășe secretar general, venim cu funia de acasă sau ne-o dă sindicatul?”.

Apusul „textierilor”

De Adrian Criș

Nu surparea dealului Ciuperca e marele eșec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziției locale, subiect de hate pe Facebook și sursă de meme. Eșecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR și de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivație practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puțini consilieri și postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang și-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câștigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!


PREMIILE LUI BIHOREL

Săracul senator bogat: Florian Bodog face bani frumoși din cele trei joburi de bugetar; Noni vrea hotel: S-a răzgândit patronul Lotus Center în legătură cu hotelul de lângă aquapark?; Recoltă... la comandă: Cum au încercat niște fermieri din Bihor să fenteze programul Tomata; Parcarea imposibilă: Noua parcare supraetajată din Oradea s-a blocat din cauza... dimensiunilor; Trânteală la dublu: Frauda de la clubul de fotbal din Beiuș, „îngropată” definitiv; Semi-viceprimar: De ce a ajuns un viceprimar din Bihor să-și ia salariile la aproape 2 ani de la alegeri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!