Luni, 7 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediţii:
Dezastrul Raita
O escrocherie în urma căreia dubiosul "Superconstructor" Călin Raita a scăpat cu 2 ani de închisoare cu suspendare îi poate costa milioane de euro pe cumpărătorii "caselor de vis".
Un executor judecătoresc a început să someze zeci de familii din cartierul de vile din Paleu că, dacă vor să-şi păstreze locuinţele, fiecare trebuie să achite peste un milion de euro pentru terenurile de sub case, "ciordite" de Raita cu acte false de la o bancă italiană, căreia nu i-a înapoiat un împrumut. BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, ce spun oamenii care acum riscă să-şi piardă avuţia, dar şi ce explicaţii are cel care i-a adus aici.
S-a virusat turismul!
Pandemia de coronavirus a provocat pierderi de milioane de euro turismului bihorean.
Numărul turiştilor a scăzut în Oradea la nivelul din 2008, dar scăderea este şi mai gravă în Băile Felix, unde marii operatori se tem că, după răcirea vremii, vor trebui să închidă cu totul, evenimentele care ar fi putut atrage vizitatorii în zonă fiind anulate. Cu ce consecinţe, vă arată BIHOREANUL...
Atac la Muzeu
BIHOREANUL vă prezintă povestea faimosului jaf de la castelul lui Octavian Goga din Ciucea, pus la cale de un interlop orădean care voia să dea lovitura traficând obiecte de patrimoniu.
Împreună cu doi complici, Constantin Micle a furat mai multe icoane, două tablouri şi o tapiserie de mari dimensiuni, în valoare de peste 100.000 de dolari, obiecte pe care apoi le-a scos din ţară şi le-a vândut în Germania. Deşi a fost prins şi condamnat, n-a pătimit prea mult...
Şcoală din mers
Temerile provocate de pandemie fac ca anul şcolar 2020-2021 să debuteze sub semnul incertitudinii.
Stabilirea tardivă a regulilor de respectat în şcoli, aşa încât profesorii au aflat abia pe 1 septembrie că vor trebui să-i ţină pe elevi la un metru distanţă, a făcut ca Inspectoratul Şcolar să nu ştie încă numărul copiilor care vor putea reveni în unităţile de învăţământ şi al celor care vor fi nevoiţi să facă lecţiile online. Cum se pregătesc şcolile din Bihor pentru revenirea elevilor în clase, aflaţi din BIHOREANUL.
Bihorul împărțit
Au trecut 80 de ani de la dezmembrarea României Mari, în al Doilea Război Mondial. În vara anului 1940 granițele s-au evaporat, iar Bihorul a fost rupt în două.
Numită dictat, tratat, „sentință”, arbitraj, înţelegerea nazisto-fascistă încheiată pe 30 august 1940 la Viena a stabilit că jumătate din Ardeal, inclusiv jumătate din Bihor, să revină Ungariei lui Horthy. BIHOREANUL vă arată cum s-a ajuns aici și ce s-a întâmplat apoi în Bihorul împărțit.
ORADEA NOASTRĂ
Libertate deplină
V-aţi gândit vreodată că aţi putea merge la o seară de vals sau de tango... în parc? Fundaţia Comunitară Oradea îi va invita pe locuitorii oraşului să danseze pe aleile Parcului Libertăţii, un spaţiu verde care recent a intrat în grija ONG-ului.
Pe lângă amenajarea de noi scuaruri cu flori, parcul se va primeni şi cu o instalaţie de sonorizare care va permite organizarea de spectacole, concerte şi seri dansante. Orădenii vor primi libertatea să decidă ce vor să facă aici...
„Bancherul” sărmanilor
În fiecare zi, în România 6.000 de tone de alimente ajung la gunoi. În acelaşi timp, aproape jumătate din copiii ţării se culcă flămânzi, deoarece n-au de unde să primească o masă caldă.
Gabriela Vereş vrea să rezolve această ecuaţie inechitabilă şi, de câţiva ani de zile, convinge magazinele mari şi producătorii să doneze alimentele pe care nu le pot vinde. Din primăvara acestui an, a lansat Banca pentru Alimente Oradea, care distribuie alimentele donate celor care au reală nevoie de ele. Un proiect de dragul căruia clujeanca s-a şi mutat în oraşul de pe Crişul Repede.
Pentru un viitor curat!
De aproape o lună, bihorenii care locuiesc în jurul Oradiei învaţă colectarea selectivă în patru fracţii.
Desemnată recent operator de salubritate în 25 de comune din jurul municipiului, compania RER Vest a demarat colectarea separată a deşeurilor, chiar dacă nu toţi clienţii noi au contractele încheiate, îndemnându-i pe bihoreni să separe resturile care pot fi reciclate. O regulă care rămâne valabilă şi în Oradea...