Cu lumânări şi lampioane, aproape 30 de orădeni au comemorat, duminică seară, în Piaţa Unirii, victimele incendiului din clubul bucureştean Colectiv. Pe lângă tristeţea cauzată de destinele frânte, orădenii şi-au arătat nemulţumirea că autorităţile din România demonstrează că n-au învăţat nimic din această tragedie.

În urma unui apel pe Facebook, oamenii s-au adunat în centrul oraşului înainte de ora 18, căci au avut zece minute la dispoziţie pentru a lansa în aer lampioanele, astfel încât să nu perturbe traficul aerian. Vântul i-a cam încurcat, însă, şi multe dintre lampioanele colorate au fost trimise spre cer cu greutate. Tot în memoria victimelor, un tânăr a cântat la chitară.

Totodată, lângă soclul statuii lui Mihai Viteazul, participanţii au scris, din candele, "Colectiv", pentru ca toţi trecătorii să ştie de ce s-au adunat. Luminile au pâlpâit lângă afişe pe care a stat scris un vers al trupei Goodbye to Gravity, care concerta în Colectiv în momentul tragediei: "The day we give in is the day we die" (tradus, ziua în care renunţăm este ziua în care murim). "Nu mai e nimic de spus, tot ce avem de spus e asta", a explicat unul dintre organizatorii întâlnirii de duminică seară.

Alţi participanţi au precizat însă că au venit în centrul oraşului nu doar întristaţi, ci şi revoltaţi. "Se împlinesc doi ani de la tragedia din Colectiv, ani în care nu s-a schimbat nimic. Sistemul de sănătate e acelaşi pe care îl ştim, în cei doi ani ar fi trebuit să avem o secţie pentru arşi, pe care n-o avem. Cu atât mai mult nu trebuie să uităm că ceea ce s-a întâmplat acolo se poate întâmpla din nou", a spus Sebastian Duma, completând că guvernanţilor "nu le pasă de ceea ce se întâmplă cu cetăţenii acestei ţări". Duma este unul dintre cei care au mobilizat orădenii în iarnă, la protestele anti-OUG 13 şi împotriva Guvernului PSD.

Printre cei adunaţi în Piaţa Unirii s-a numărat şi Delia Scorţe, mama Patriciei Aktaa, fetiţa de doar 5 ani care în 2010 a murit în spital, infectată cu salmonella. Mama micuţei încă se judecă pentru a demonstra vina doctoriţei care i-a avut în grijă copila. "Am venit pentru că mă revoltă ce s-a întâmplat şi pentru că mi-aş dori ca lucrurile să se schimbe, indiferenţa unora dintre medici să nu mai existe, să vedem dorinţă de a ajuta chiar şi atunci când şansele sunt foarte mici", a spus Delia Scorţe.

Manifestarea s-a încheiat aproape de ora 19, în acelaşi ton paşnic în care s-a desfăşurat.