Simultan cu alte oraşe din ţară, dar şi din străinătate, iubitorii de animale din Oradea au organizat, sâmbătă, un protest împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân, în organizarea Asociaţiei Happy Dogs and Other Animals.

Ploaia a cam încurcat planurile organizatorilor, aşa că numărul participanţilor abia dacă a atins 40 de persoane. Deşi orădenii au fost îndemnaţi să vină cu câinii, puţini s-au încumetat să-şi scoată patrupedul la protest.

Tot vremea rea i-a făcut pe organizatori să nu mai ţină niciun discurs. Aşa că tot protestul a constat în afişarea de sub umbrele ori pelerine a unor pancarte cu mesaje precum "Ruşine veterinarilor ucigaşi", "Adoptă un câine din adăpost!" sau "Adoptaţi! Sterilizaţi! Nu abandonaţi! Fiţi responsabili!".

Calificându-i pe politicieni drept "mincinoşi" şi "criminali", protestatarii le-au spus jurnaliştilor prezenţi că sunt nemulţumiţi de politica primarului Ilie Bolojan. "A zis că în adăpost sunt 150 de locuri şi nu se impune eutanasierea şi s-a răzgândit", a acuzat orădeanca Mirela Pamfil, cu referire la faptul că primarul a decis să profite de legislaţia care îi permite să eutanasieze toţi câinii care stau cel puţin 14 zile în adăpost.

O altă iubitoare de animale, Teger Ildiko, a spus însă că patrupedele ridicate de pe străzi nici măcar nu ajung în adăpostul Grivei, ci sunt eutanasiate în maşini. "Bolojan a zis că este primar pentru oameni, nu pentru câini. Noi nu suntem oameni?", a spus femeia.

Deşi iniţial se pregătiseră pentru un protest de două ore, după aproximativ 30 de minute iubitorii de câini au început să se şi împrăştie spre case.