În 31 martie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 23 din 20 ianuarie 2016 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis o excepţie de neconstituţionalitate şi s-a stabilit că procurorul nu mai poate dispune renunţarea la urmărirea penală.

Mai concret, a fost declarat neconstituţional în întregime art. 318 din Noul Cod de procedură penală care prevedea că, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.

Curtea Constituţională a reţinut în motivarea deciziei în primul rând faptul că sintagma interes public nu este suficient de clară lăsând procurorului o marjă de apreciere care depăşeşte rolul său constituţional. În al doilea rând, Curtea a stabilit că doar judecătorul este cel care trebuie să stabilească o pedeapsă, asfel încât posibilitatea procurorului de a scuti de proces şi de răspundere o persoană care a comis o infracţiune este neconstituţională.

Nu în ultimul rând, Curtea a arătat că este ilogic şi neconstituţional ca judecătorul să poată dispune renunţarea la aplicarea pedepsei doar în cazul infracţiunilor sancţionate cu maxim 5 ani de închisoare în timp ce procurorul poate dispune o soluţie de renunţare la urmărire penală (mai favorabilă persoanei în cauză) în cazul infracţiunilor sancţionate cu pedepse de până la 7 ani, respectiv în cazul a 198 din totalul de 236 de infracţiuni reglementate în codul penal.

În urma publicării deciziei, începând cu data de 31 martie 2015 avem o veritabilă problemă legislativă, în sensul în care, potrivit legislaţiei actuale, procurorii vor fi obligaţi să trimită în judecată toate persoanele care au comis infracţiuni, deci inclusiv pe cei care au furat o cutie de chibrituri sau un pachet de gumă de mestecat, fapt care va conduce la sufocarea instanţelor penale.

Este de aşteptat aşadar o modificare legislativă rapidă printr-o ordonanţă de urgenţă  pentru punerea în acord a Codului de procedură penală cu decizia Curţii Constituţionale.