Mai mulți ucraineni, care după izbucnirea războiului s-au angajat în Oradea şi au luat lecții de limba română printr-un program care le-a fost oferit gratuit de Fundația Șinca și de Crucea Roșie, au participat marţi seara la evenimentul de închidere a proiectului „Centrul Educaţional ROUA”.

La cursurile de limba română au participat și copii, cel mai mic având abia 4 ani... 

Peste 100 de elevi

La evenimentul care a avut loc la Hotel Maxim din Oradea au participat circa 50 de ucraineni, preşedintele Fundaţiei Şinca, Marius Şinca, directorul Crucii Roşii Bihor, Marius Păcală, şi preşedinta la nivel naţional a organizației Crucea Roșie, antreprenoarea Camelia Şucu.

Marius Șinca a explicat că proiectul a fost lansat în iunie 2022 pentru a-i sprijini pe refugiaţii ucraineni să înveţe limba română, dar și pentru a-i ajuta să ia legătura cu potenţiali angajatori şi cu instituţiile de învăţământ în care să-şi înscrie copiii.

„În acest proiect s-au putut înscrie la început 100 de ucraineni, însă pe parcurs am mai inclus și copii care veneau împreună cu părinţii lor şi ne cereau ajutorul. Din iunie anul trecut, am organizat cursuri de limba română, pentru adulţi şi copii, şi vedem cum aceştia pot să ţină acum o conversaţie. Şi nu spun asta cu mândrie, ci cu fericire pentru că ştiu că de acum se descurcă singuri. Din rândul beneficiarilor noştri, circa 70 sunt adulţi. Dintre ei, aproape toţi sunt angajaţi, ce excepţia mamelor care au copii sugari", a spus președintele Fundației Șinca.

La rândul său, Marius Păcală, de la Crucea Roșie Bihor, a spus că dacă la începutul războiului, în februarie 2022, o mulţime de organizaţii din ţară s-au oferit să ajute refugiații ucraineni, în prezent doar câteva ONG-uri îi mai sprijină. „Deşi acest proiect denumit «Centrul Educaţional ROUA» s-a încheiat, noi vom continua să sprijinim ucraineni şi prin alte proiecte la care lucrăm", a explicat acesta.

Invitata la Oradea, Camelia Șucu (stânga) a povestit că astfel de proiecte, finanţate prin Crucea Roşie, sunt menite nu doar să ajute refugiaţii, ci şi să creeze relaţii de prietenie. „Văd aici, la Oradea, o mare familie. Văd cum reprezentanţii organizaţiei noastre încearcă să-i sprijine cum pot pe beneficiarii lor. Ne bucurăm că am putut fi alături de voi şi că vom fi în continuare", a spus aceasta.

Discursurile reprezentanţilor ONG-urilor au fost traduse în timp real şi ucrainenilor de Alexandra Pogonini (foto dreapta), o tânără cu origini moldovenești, care a coordonat lecţiile de limba română din cadrul proiectului.

Ucraineni angajaţi

În faţa publicului au fost chemaţi apoi şi câţiva ucraineni, care au vorbit în limba română. Una dintre refugiate a mărturisit cât de mult au ajutat-o cursurile. „Când am venit aici nu ştiam o boabă de română. Eu şi familia mea nu ştiam ce vom face, unde vom sta, ce vom mânca. Dar uite că acum lucrăm, ne putem întreţine singuri şi suntem în siguranţă", a spus Natalia Chelacu, care a locuit înainte de război în raionul Ismail. 

La final, toţi cursanţii au primit certificate de atestare. "Uite, mama, ce am primit!", i-a spus Eduard, un băiat de 4 ani mamei sale, în limba română, referindu-se la diplomă. El a fost cel mai mic cursant în cadrul proiectului.

"Centrul Educaţional ROUA" a fost finanţat de cele două ONG-uri cu peste 300.000 de lei.

Pe de altă parte, refugiații ucraineni prezenți la eveniment au fost invitaţi să se înscrie şi la un curs de prim-ajutor care va fi organizat pentru ei de Crucea Roşie Bihor.


Material realizat cu sprijinul unei burse din cadrul proiectului „Înțelege ca să ajuți. Perspectiva refugiaților ucraineni în media” derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!