Patronii bihoreni care mizau pe sprijinul Statului Român pentru stimularea ocupării forței de muncă și au angajat persoane pentru care li s-a promis o subvenție lunară mai au de așteptat până să-și primească banii.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor n-a avut în anul 2023 buget alocat pentru plata subvențiilor datorate firmelor care angajează șomeri din anumite categorii, iar acum le datorează acestora peste 32 de milioane de lei.

Mai precis, este vorba de subvenții lunare acordate firmelor care recrutează persoane care au peste 45 de ani, tineri absolvenți, tineri care nu mai sunt într-o formă de educație, nici nu lucrează, și au între 16 și 29 de ani, persoane cu handicap, persoane care mai au 5 ani până la pensie sau unici întreținători ai unei familii. Pentru fiecare dintre acești angajați, o firmă ar trebui să primească lunar o subvenție în valoare de 2.250 de lei.

„Oful nostru este că în acest an nu am finanțat nicio solicitare depusă de angajatori, din lipsă de fonduri. Sunt peste 1.200 de CNP-uri (angajați pentru care ar trebui plătită subvenția – n.r.) depuse astăzi în Agenție spre subvenționare și, din lipsă de fonduri, n-am reușit să subvenționăm nici unul. Bugetul asigurărilor sociale nu a reușit să acopere această nevoie”, a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, joi, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, subvențiile ar putea să fie plătite la începutul lunii ianuarie 2024. „Avem promisiuni că, în bugetul aprobat săptămâna trecută, fondurile vor fi îndestulătoare, astfel încât să acoperim aceste solicitări, dar deocamdată este un punct negativ al nostru și trebuie să ni-l asumăm. Am informat toți angajatorii că știm de această problemă și încercăm să facem demersuri, dar este vorba de lipsa fondurilor”, a mai spus Békési.

Situația este cu adevărat ingrată pentru angajatori, deoarece legea care reglementează aceste măsuri active prevede că, dacă în decurs de 12 luni nu semnează contractul de subvenționare cu AJOFM, pierd acest drept, indiferent dacă poartă sau nu vina nesemnării actului. Așadar, chiar dacă n-au contractele și nici banii din cauza Statului Român, patronii care au depus cererile în ianuarie 2023 vor rămâne fără sprijin, dacă bugetul alocat AJOFM Bihor nu va include și aceste sume.

În schimb, AJOFM Bihor a avut banii necesari pentru a plăti așa-numitele subvenții individuale, adică alocate direct angajaților sub forma unor prime, dacă îndeplinesc anumite condiții. De exemplu, a plătit 25 de prime de relocare, pentru cei care se mută din localitatea de domiciliu într-una aflată la cel puțin 50 de kilometri distanță, unde se angajează și își ia o locuință în chirie. În această situație, AJOFM le plătește acestora 75% din chirie, dar nu mai mult de 900 de lei lunar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!