Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au întors din drum un TIR cu 3.200 de kilograme de anvelope uzate, care a pornit din Franța cu destinația Suceava.

„În data de 4 august, în urma solicitării lucrătorilor din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borș II, a fost identificat un transport de 3.200 kg deşeuri de anvelope uzate la punctul de trecere a frontierei, expediate de la o societate comercială din Franţa către o societate comercială din judeţul Suceava, România”, a transmis vineri Garda de Mediu Bihor.

Documentele care însoțeau deșeurile arătau că acestea merg la o firmă autorizată în prelucrarea și valorificarea anvelopelor uzate, dar verificările făcute de comisarii de mediu au scos la iveală că destinatarul nu era firma din Suceava.

Bănuiala că deșeurile sunt introduse ilegal în România, pentru a fi abandonate aici, le-a fost întărită și de un detaliu: TIR-ul cu o capacitate de transport de peste 20 de tone avea doar 3,2 tone de deșeuri. Dacă afacerea era legală, pentru eficientizarea costurilor, camionul trebuia să fie încărcat.

„Astfel, acest transport nu corespunde normelor legale în vigoare şi nu respectă prevederile Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind transferurile de deşeuri”, a concluzionat Garda de Mediu Bihor.

Camionul nu a putut intra în țară, iar comisarii de mediu bihoreni vor sesiza și Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, procurorii urmând să lămurească dacă s-a săvârșit sau nu infracțiunea de import de deșeuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!