Sunt încă tineri, au familii împlinite şi profesii bănoase, dar au simţit că "aşa nu mai merge": politica, oricât de mult ar crede unii că e "treaba altora", le influenţează tuturor, inclusiv lor, vieţile. Unul, Silviu Dehelean, notar, celălalt, Cristian Rusu, avocat, s-au lovit zi de zi, în meseriile lor, de legile incomplete, confuze şi interpretabile, aşa că au decis să "intre în teren".

"Dacă toţi stăm pe margine, schimbarea n-o să pice din cer. Trebuie s-o facem noi", zic cei doi prieteni, care s-au alăturat USR şi candidează, primul la Camera Deputaţilor, celălalt la Senat.

Curaţi şi profesionişti

Silviu Dehelean are 37 de ani şi de 15 ani este notar. Cristian Rusu are 42 şi de 19 ani face avocatură. Amândoi au familii cu copii, câştigă mult peste medie, astfel că la o primă vedere ai zice că n-ar trebui să le pese că în jurul lor furtul şi minciuna au devenit valori, iar hoţii şi demagogii modele de urmat.

Se întâmplă, însă, ceva îmbolnăvitor, zic cei doi. "România a ajuns prizoniera politicienilor de stânga şi de dreapta care mimează schimbarea, făcând legi încâlcite şi aberante. Aşa nu mai merge", spune Rusu. "Una din reuşitele politicienilor de până acum e că le-au indus oamenilor ideea că politica este o treabă murdară pe care o fac numai persoane care se simt bine în murdărie. Tocmai pentru că nu suntem toţi la fel, noi credem că se poate face politică şi fără să te mânjeşti. Politică se poate face şi cu mâinile curate!", completează Dehelean.

După ce fosta Uniune Salvaţi Bucureştiul a provocat la alegerile locale din Capitală un declic ce le-a dat speranţă, iar în vară s-a transformat în partid cu numele Uniunea Salvaţi România, cei doi prieteni au simţit că aici e locul lor. "Deviza noastră, «În sfârşit ai cu cine!», e pe bune: USR este un partid de oameni curaţi şi profesionişti", subliniază avocatul.

Simplu şi la vedere

Dincolo de principii generale, fiecare are în cap exact ce vrea să facă dacă va fi ales. "Trebuie să simplificăm legislaţia, să eliminăm politizarea şi excesul birocratic, să facem administraţia transparentă şi eficientă. Vrem să informatizăm şi să integrăm toate bazele de date din instituţiile publice. S-au dat bani grei pentru sisteme informatice, dar nu funcţionează. La CAS se blochează cardul de sănătate, iar baza de date nu e legată la Finanţe. În primării nu sunt legate Evidenţa Populaţiei cu Taxele şi Impozitele. Nu mai vrem ca oamenii să ducă hârtii de la un ghişeu la altul, asta e furt de timp din viaţa oamenilor", spune Dehelean.

În aceeaşi ordine de idei, USR vrea un sistem electronic de control al achiziţiilor publice care să genereze alerte în aşa fel încât controalele să nu mai fie făcute aleatoriu, ci ţintit, la primele indicii de furt ori risipă. "Dacă, de exemplu, în Bihor se cumpără 2 pixuri pe cap de elev, iar în Mehedinţi 100 de pixuri, sau dacă preţul unui pix e mai mare în Bucureşti decât în Cluj, Curtea de Conturi trebuie să afle rapid de ce".

Notarul are şi propuneri derivate din propria experienţă. "Ne trebuie o lege a Cadastrului completă, pentru a avea situaţia tuturor proprietăţilor, pentru a şti cine sunt proprietarii şi cine să plătească impozitele". Nu în ultimul rând e necesară armonizarea prevederilor din diferitele legi: "Potrivit Codului Civil, un PFA nu poate deţine patrimoniu, dar dacă nu are patrimoniu nici nu poate accesa fonduri europene. E un nonsens care trebuie rezolvat", exemplifică Dehelean.

Un stat predictibil

"Vreau să desfiinţăm posibilitatea ca unele reglementări nelegale să poată fi impuse sub alte forme", spune şi avocatul Rusu. "Am avut timbrul de mediu, care s-a dovedit nelegal, schimbat apoi cu taxa de primă înmatriculare, rebotezată ulterior taxă de mediu. Nu mai trebuie permise şmecherii din acestea". Procedurile judiciare, continuă el, trebuie simplificate la maximum: "Cetăţenii să fie degrevaţi de obligaţia de a prezenta în faţa judecătorilor tot felul de acte administrative pe care instanţele le pot obţine direct de la instituţiile publice, de exemplu de la Starea Civilă, de la Cadastru etc".

Este, de asemenea, necesar ca Justiţia să fie predictibilă, pentru ca într-o speţă similară hotărârile judecătoreşti să nu mai difere de la o instanţă la alta, şi să nu se "reducă" doar la DNA, ci posibilităţile de furt să fie reduse la minimum prin proceduri administrative care să le împiedice. "Trebuie să umblăm la cauzele problemelor de tot felul pe care le avem, nu la efecte", consideră Cristian Rusu.

Convinşi că România a ajuns la răscruce şi trebuie să iasă din impas, cei doi prieteni speră ca pe 11 decembrie, când se vor afla în faţa urnelor, cât mai mulţi bihoreni să arate că gândesc la fel ca ei. Altfel, şi unii şi alţii se vor mai învârti în cercul vicios al ultimilor 27 de ani cel puţin încă 4 ani de-acum înainte...