Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor, Simona Vesa, a prezentat, miercuri, câteva dintre reglementările noi aduse de modificările şi completările normelor metodologice de aplicare a Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, care au fost aprobate luni, 30 ianuarie, de către Guvern, şi care vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Între altele, Vesa a punctat că nu pot primi beneficii sociale cei care deţin obiecte de artă, bijuterii şi metalele preţioase de peste 100 de grame, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare, blănuri de valoare ori obiecte de colecţie, dar nici cei care nu îşi vor plăti impozitele şi taxele locale.

"Achitarea obligaţiilor legale faţă de bugetul local în termen de 5 luni atrage reluarea dreptului la beneficiile de asistentă socială, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării. În cazul neachitarii taxelor în termenul de 5 luni, dreptul la beneficiile de asistentă socială încetează", a afirmat şefa AJPIS.

Potrivit acesteia, noile reglementări vor simplifica procedura de acordare a beneficiilor de asistenţă socială prin completarea unei singure cereri pentru venitul minim garantat şi pentru alocaţia pentru susţinerea familiei (adică fosta alocaţie complementară, care se acordă funcţie de veniturile pe membru de familie). Totodată, birocraţia va fi redusă şi prin faptul că lista bunurilor considerate de strictă necesitate şi lista bunurilor ce conduc la excluderea drepturilor au fost înlocuite cu o singură listă de bunuri care duce la excluderea solicitantului de la acordarea dreptului de ajutor social.

Drepturile de acordare a venitului minim garantat şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei se stabilesc prin dispoziţie a primarului pe baza anchetelor sociale şi a "Listei bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea drepturilor". Titularii ajutorului social sau cei ai alocaţiei pentru susţinerea familiei au obligaţia de a depune din 6 în 6 luni, o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate de către membrii acesteia.

O altă prevedere este că în cazul alocaţiei pentru susţinerea familiei, vor fi luaţi în considerare şi copiii în vârsta de până la 18 ani, care urmează o formă de învăţământ în străinătate, doar dacă respectivele unităţi de învăţământ prezintă dovezi privind frecventarea acestor cursuri şcolare. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani care termină cele 10 clase obligatorii de învăţământ, aceştia vor fi luaţi în calcul, la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, ca membri ai familiei.

Potrivit evidenţelor municipalităţii orădene, numărul persoanelor beneficiare de venit minim garantat este de 517, numărul beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei este de 1.889, iar cel al mamelor care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului este de 3.128 persoane.

Vesa a mai punctat că în perioada următoare, AJPIS va iniţia campanii de informare a autorităţilor publice locale pentru popularizarea noutăţilor legislative şi a procedurilor de urmat în vederea stabilirii drepturilor de beneficii de asistenţă socială şi a noilor formulare adoptate.