Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a anunţat lansarea unei campanii menite să aducă în atenţia oamenilor pericolele la care sunt expuşi vârstnicii dacă nu respectă regulile de siguranţă. Pompierii bihoreni le recomandă rudelor şi îngrijitorilor persoanele în etate, printre altele, să monteze detectoare de fum în case şi să-i sune cel puţin o dată pe zi pe cei dragi.

"Aveţi grijă de părinţii şi bunicii dumneavoastră!" este îndemnul campaniei lansate cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. 

"În primele luni ale acestui an, pompierii bihoreni au desfăşurat peste 300 de misiuni de asistenţă persoane, în cea mai mare parte dintre aceste situaţii intervenind pentru salvarea persoanelor în vârstă, aflate în situaţii de urgenţă în propriile locuinţe, de cele mai multe ori fiind vorba de bătrâni căzuţi în camere, în imposibilitatea de a se mişca şi a cere ajutor", se arată într-un comunicat al ISU Bihor.

De altfel, pompierii spun că printre principalele cauze ale incendiilor în care sunt implicaţi bătrânii sunt produse de lumânările lăsate aprinse în cameră sau de radiatoare, sobe ori aragaze în funcțiune, nesupravegheate.

Totodată, de la începutul anului trecut, până în prezent, în județul Bihor, 4 persoane cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, au decedat în urma incendiilor și alte 8 au fost rănite.

Tot în cadrul campaniei pompierii bihoreni au mers vineri în centrele multifuncţionale ale Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, unde au stat de vorbă cu vârstnicii aflaţi la centru şi cu nepoţii şi copiii acestora veniţi în vizită, prezentându-le principalele măsuri de siguranţă pe care le pot implementa în propriile locuinţe.


Recomandările pompierilor pentru rudele și îngrijitorii persoanelor vârstnice

- Instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!

- Puneți-le la îndemână un telefon lângă pat, în caz de urgență!

- Amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!

- Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!

- Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!

- Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!

- Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat!

- Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!

- Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!

- Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.

- Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!