Sequoia gigantea (Lindl.) Dechne, sau arborele mamut, este o specie originară din America de Nord care, în condiţii favorabile, ajunge să trăiască chiar mii de ani. Cel mai bătrân exemplar este General Sherman, din SUA, care are aproximativ 2.200 ani şi peste 83 de metri înălţime, fiind cu 10 metri mai scund decât Statuia Libertăţii.

În Europa, primele exemplare au ajuns după anul 1850, când s-au plantat în grădini istorice şi curţi regale, cu statut de raritate. Cele mai multe exemplare europene se găsesc în Slovacia, Ungaria, Germania şi în Regatul Unit. Până în anul 2000, România s-a mândrit cu 15 exemplare de Sequoia, însă în 2021 numărul lor a ajuns sub 10.

Cu siguranţă ai avut ocazia să vizitezi, măcar o dată, zona şcolii generale Dacia, unde cei trei arbori de Sequoia gigantea aşteaptă să fie admiraţi şi valorificaţi de decenii. Exemplarele din Oradea sunt singurele într-o zonă urbană, restul arborilor de Sequoia gigantea de pe teritoriul României aflându-se în zone rurale.

În ceea ce priveşte originea lor, este greu să precizăm concret momentul sau motivul plantării. Cert este că ei au făcut parte din colecţia arborilor din Grădina Palatului Episcopal romano-catolic, iar în prezent se află pe terenul şcolii vecine. Azi, arborii mamut observă în tăcere cum zeci de generaţii vin şi pleacă din băncile şcolii Dacia, cum oraşul Oradea se dezvoltă în ceea ce priveşte industria, educaţia, turismul...

Inginerul silvic Eusebiu Ştefan a descris pentru prima dată, în anul 1993, aceste exemplare care s-au adaptat condiţiilor ecologice urbane, având forma coroanei conice-verzi şi dimensiune nemaiîntâlnită între arborii din flora urbană. De curând au fost subiectul mai multor lucrări de cercetări ştiinţifice, având ca scop înţelegerea, cunoaşterea şi promovarea lor. Vârsta lor nu se cunoaşte concret, dar estimez că au între 100-150 de ani. Şi aşteaptă să fie băgaţi în seamă...

Tu când ai vizitat ultima dată arborii mamut?

Timea Kleszken
Inginer peisagist

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!