În fiecare primăvară, pompierii bihoreni intervin la sute de incendii de vegetaţie uscată, toate pornite de la focul intenţionat pus de cei care doresc să-şi igienizeze terenurile agricole. De pildă, în 2017, echipajele ISU Crişana au intervenit la nu mai puţin de 793 de incendii de vegetaţie uscată.

Aceste operaţiuni sunt foarte dese şi foarte scumpe. Şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba, a explicat joi, într-o conferinţă de presă, că pentru a stinge flăcările pe un teren nu doar că sunt mobilizaţi mulţi pompieri, ci se cheltuie şi mulţi bani pentru combustibil, mai cu seamă că în jurul acestor mirişti nu există sursă de apă. "Sunt intervenţii care durează şi 10-12 ore", a spus inspectorul şef.

În pericol sunt şi cei care declanşează aceste incendii, cu scopul de a curăţa terenurile. "Vegetaţia înaltă poate să producă nu doar flăcări foarte mari, ci şi fum", a explica Caba, arătând că adesea oamenii riscă să se înece ori să ardă de vii.

Tocmai de aceea, ISU Crişana le reaminteşte tuturor bihorenilor că igienizarea terenurilor prin ardere se poate face doar de către persoanele care au obţinut permis de lucru cu focul de la primăriile pe raza cărora au domiciliul, respectiv autorizaţia anume de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Legislaţia în vigoare prevede şi amenzi pentru cei care declanşează incendii de vegetaţie, între 1.000 şi 2.500 de lei, însă cel mai des aceştia nu sunt de găsit.