Patru firme și patronul acestora, un om de afaceri din Ungaria, au recunoscut în fața procurorilor bucureșteni că au înșelat zeci de pensionari pe care i-au momit promițându-le analize performante, cu aparate de biorezonanță, iar apoi i-au convins să cumpere diferite dispozitive medicale menite să le vindece presupusele boli astfel identificate, scrie site-ul g4media.ro.

Oferte similare apar periodic și în Oradea, iar ancheta declanșată în București ar trebui să le dea de gândit celor care se simt atrași de ofertele dubioase.

Inventau boli...

La sfârșitul anului trecut, la Judecătoria Sectorului 1 din București s-au înregistrat acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate de firmele La Santrade SRL, Prestige Care SRL, Welness Trade SRL și Unit Maker SRL, precum și de Kristof Kovacs, patronul tuturor acestor societăți comerciale înregistrate în București. Potrivit G4media.ro, în anul 2020 au avut loc percheziții în această anchetă și mai multe persoane au fost puse sub acuzare.

Procurorii au descoperit cum angajații acestor firme atrăgeau într-un așa-zis „centru de întreținere a sănătății” din București, numit Biosistem iar apoi Biodiversity, bătrâni cărora le promiteau că vor afla bolile de care suferă prin contactul mâinii cu un aparat de biorezonanță produs în China. Acesta aparat nu avea însă certificări medicale care să îi susțină performanța.

... iar apoi soluții

Ulterior, clienților li se spunea că suferă de diferite afecțiuni, însă acestea erau false, iar cei care le analizau sănătatea nu erau medici. Totuși, sub pretextul rezultatelor obținute, angajații firmelor îi convingeau pe bătrâni să cumpere diferite aparate, la suprapreț: purificatoare de apă și de aer, concentratoare de oxigen, generatoare de ozon, saltele electromagnetice, saltele pro-imun, aparate laser pentru încheietură și nas etc. Nici aceste aparate nu erau certificate ca dispozitive medicale, ci ca aparate de wellness destinate tonifierii corporale.

Dacă pensionarii cereau rezilierea contractelor de achiziție, erau obligați să plătească penalități de 10-30% din preț, mai scrie g4media.ro. Agenții de vânzări ai firmelor erau plătiți în funcție de câte aparate vindeau, iar uneori obțineau pentru ele prețuri de 10 ori mai mari decât cele de achiziție.

Kovacs a acceptat o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru coautorat la înșelăciune în forma continuată, iar firmele lui să achite amenzi penale în valoare totală 46.000 de lei, pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni. Totodată, dacă acordurile de recunoaștere  vor fi aprobate de judecători definitiv, societățile comerciale vor fi dizolvate.

„Ca și ghicitul în globul magic”

Păcăleala cu aparate-minune care „citesc” ușor bolile unor persoane apare frecvent și în Oradea. Persoane vârstnice sunt abordate, adesea prin telefon, și invitate la demonstrații ale acestor dispozitive, iar apoi agenții de vânzări încearcă să-i convingă să cumpere diferite aparate care să le îmbunătățească viața ori chiar medicamente.

Pe rețelele de socializare, unii bihoreni s-au plâns că părinții lor au căzut în capcanele șmecherașilor care profită de speranța vârstnicilor de a-și vindeca afecțiunile medicale.

„Mama mea merge destul de des (n.r. la testări de biorezonanță). Ea este foarte mulțumită, în mintea ei. Ia pastile pe bază de plante recomandate de cea care-i face «testul» și nu se simte deloc mai bine, dar dă mii de lei pe ele. Are o grămadă de borcănele, tincturi, ceaiuri, suplimente... Ea crede tot ce-i spune, cum că are nu știu ce viruși sau paraziți nedepistați care nu știu ce nu-i lasă să facă în organism, că a avut nu știu ce în copilărie, vrute și nevrute care mi se par de domeniul fantasticului. Ceva ca și ghicitul în globul magic. Cert este că merge de câțiva ani și nimic nu s-a schimbat, dar ea crede tot ce-i spune și-i mai convinge și pe alții să meargă, dau și ăia bani pe pastile și tot nimic și în cazul lor”, a scris o orădeancă într-un grup de Facebook unde s-a discutat despre „analizele de biorezonanță” care se fac periodic în oraș.

Înainte de a le da bani presupușilor specialiști, oamenii ar trebui să facă minime verificări privind seriozitatea lor: dispozitivele pot fi căutate gratuit și pe internet, pentru a le depista proprietățile ori recenziile altor cumpărători, iar firmele care le vând trebuie de asemenea verificate. 

De exemplu, o asemenea entitate, care se plimbă prin țară pentru a face „analize complete prin biorezonanță” la un preț anunțat de 250 de lei, și care în Bihor vine în orașele Oradea, Beiuș și Salonta, nu are pe site-ul propriu nicio informație privind numele societății comerciale ori datele de contact ale acesteia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!