Aproape zilnic apare ceva ce trebuie să ne sperie: un cutremur, o epidemie, o criză economică, un asasinat, un conflict militar, un protest, o poluare, o luare de ostatici, un scandal... Apetența mass-media pentru subiecte de genul acesta este explicabilă, dar parcă nu se mai practică deloc echilibrul. Aparent, omenirea nu mai poate funcționa decât cu sabia deasupra capului și cu sula vârâtă în coaste.

Se spune că un om informat este un om puternic. Dar, de când primim informații în valuri tzunamice din orice punct al pământului despre toate grozăviile, ororile și nemerniciile care se întâmplă pe glob, mi se pare că nu mai suntem deloc niște oameni puternici, ci, dimpotrivă, tot mai fricoși și mai speriați.

Pe bunică-mea nu cred că ar fi îngrijorat-o un virus apărut în China în vecii vecilor, iar ideea unui conflict între SUA și Iran ar fi lăsat-o la fel de indiferentă. E drept că vremurile s-au schimbat, iar un virus apărut ieri, în China, poate ajunge mâine la tine în oraș, iar un război se poate întinde în întreaga lume cât ai bate din palme.

Nu cred că mințile noastre sunt pregătite pentru volumul mare de informație care ne invadează din toate părțile. Partea civilizată și modernă a umanității pare să fie în faza copilului scăpat nesupravegheat la consola de jocuri sau la tabletă și care nu se mai poate opri. Informația este, fără îndoială, un drog, iar efectul asupra creierului începe să fie nociv.

E posibil ca trendul de a fi super-informat să se inverseze în timp și oamenii să învețe să se protejeze de anumite informații. Să fim sinceri, multe dintre lucrurile pe care le aflăm nu ne interesează sau nu ne afectează, dar curiozitatea, una dintre trăsăturile noastre definitorii, ne împinge să le aspirăm încontinuu.

Dar, până atunci, ar trebui să privim supra-producția de știri fatidice și informații și din altă perspectivă. Oamenii speriați sunt mai ușor de manipulat și de convins, cheltuie mai ușor bani pentru a scăpa de anumite amenințări, reale sau imaginare, fac orice pentru a se considera în siguranță. Pe de altă parte, faptul că este consumator de informație îl face o cifră în studiile de audiență, ecuație ce se termină tot la bani.

Așa că ar fi recomandabil să ne liniștim puțin, să nu ne mai panicăm pentru orice. Mâine dimineață, soarele va răsări, iar seara va apune. Păsările vor continua să zboare, albinele vor continua să polenizeze, oamenii buni vor face în continuare lucruri bune, oamenii răi se vor ocupa tot cu relele, unii se vor naște, alții vor muri. Lumea are felul ei de a merge înainte, iar de sfârșit, se va sfârși fără să ne ceară părerea dacă suntem de acord sau nu.

Ar trebui să consumăm mai puține informații, să ascultăm mai multă muzică și să citim mai multe cărți. Iar ca un plus de precauție, să ne spălăm mai des pe mâini și să tușim în batistă. Hai că scăpăm și de data asta!