Vot pentru despărţire
Cele trei departamente ale Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării au decis că, dacă rectorul Constantin Bungău, Consiliul de Administraţie şi Senatul universitar vor aplica un plan de restructurare a Universităţii, ele se vor despărţi de bună voie.
"Departamentele de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării au decis să se unească şi noul departament astfel format să plece la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, căci sunt din acelaşi domeniu de studiu", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, decanul de la IRISPSC, Ioan Horga.
Practic, cele două departamente cer o restructurare care să se bazeze pe Hotărârea de Guvern 580/2014 privind Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor universitare. HG-ul prevede că există şase domenii fundamentale de studii, iar domeniul "Ştiinţe sociale" cuprinde Ştiinţe juridice, Ştiinţe administrative, Ştiinţe ale comunicării, Sociologie, Ştiinţe Politice, Ştiinţe militare, Ştiinţe Economice şi Psihologie. Acelaşi nomenclator spune că Istoria face parte din domeniul "Ştiinţe umaniste şi arte".
Ca în căsnicie...
Potrivit lui Horga, cele două departamente au cerut şi votul Consiliului Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, care a decis că acceptă ataşarea noului departament. "Însă aceste voturi sunt date doar în contextul restructurării Universităţii. Să nu fim noi singura facultate care să se spargă", a mai spus decanul.
Marţi, Horga a avut o întâlnire cu toate cadrele didactice ale facultăţii în care le-a informat despre votul dat de cele două departamente, dar şi despre faptul că Socio-Umanele au acceptat mutarea.
Însă istoricii nu sunt prea împăcaţi cu deciziile luate de colegii lor. La fel cum nu sunt împăcaţi nici cu ideea de restructurare. "În cazul în care restructurarea se face, vom merge cu specializările umaniste şi cu Artele. Am fi preferat să nu ne restructurăm, că noi ne-am tot restructurat. Dar este ca într-o căsnicie: dacă unul vrea să plece, n-ai cum să te împotriveşti", a declarat BIHOREANULUI directorul departamentului de Istorie, Florin Sfrengeu.
De cealaltă parte, rectorul Constantin Bungău a declarat că va respecta hotărârea Consiliului Facultăţii, dacă se va dovedi una în conformitate cu legea. "Dar nu este o chestiune care să se aplice de mâine, ci cel mai devreme de la 1 octombrie 2015", a declarat Bungău pentru BIHOREANUL. Rectorul a mai spus că ştie că şi alte facultăţi se gândesc la reconfigurarea departamentelor, dar nu are cunoştinţă de alte cazuri de facultăţi care să decidă despărţiri similare.
Şi studenţii-s supăraţi!
Decizia departamentelor RISE şi ŞPŞC i-a nemulţumit şi pe studenţi. Asociaţia Gheorghe Şincai a Studenţilor în Istorie l-a sesizat pe rectorul Constantin Bungău că studenţii din Consiliul facultăţii nu au fost convocaţi la şedinţa în care s-a dat votul despărţirii departamentelor, fapt ce contravine legii.
"Considerăm acest fapt ca fiind unul fără precedent şi extrem de grav, mai ales în contextul în care s-a discutat despre reorganizarea respectivei facultăţi", arată preşedintele asociaţiei, Marius Deaconu.
De cealaltă parte, decanul Horga susţine că studenţii au fost convocaţi, dar nu s-au prezentat, fiind în sesiune.