Secretarul general adjunct al PDL Bihor şi totodată şefa organizaţiei de femei a filialei judeţene, Adelina Coste, a anunţat, marţi, că primăriile PDL din Bihor dau Guvernul Ponta în judecată, pentru că cere restituirea sumelor alocate în luna aprilie primăriilor din judeţ.

Potrivit acesteia, primăriile PDL din Bihor cheamă în instanţă Guvernul României, respectiv Ministerul Finanţelor cerând suspendarea prevederilor articolului 5 din Ordonanţa de Urgenţă 15/2012, prin care unităţile care au primit bani din fondul de rezervă al Guvernului Ungureanu trebuie să le returneze, dacă nu i-au cheltuit.

Primăriile cer şi anularea actelor emise pentru recuperarea banilor şi chiar obligarea Ministerului Finanţelor să acorde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin cererea banilor înapoi, solicitând totodată suspendarea aplicării acestei ordonanţe până la judecarea pe fond a procesului.

"Nu s-a ţinut cont că în judeţe anumite primării nu au primit timp 4 ani bani pentru anumite proiecte şi pentru confinanţarea unor proiecte europene. Noi avem un dubiu serios asupra legalităţii acestui act administrativ. Considerăm că procesul de elaborare a încălcat procesul de transparenţă şi al consultării cetăţenilor", a spus Coste marţi, într-o conferinţă de presă la partid.

Ea a mai precizat că PDL are în Bihor 32 de primării care au primit aceste sume, din fondul de rezervă, pentru că "nu au primit aceşti bani de la Consiliul Judeţean", şi că dintre acestea, doar două au utilizat sumele primite, cele din Rieni şi Borod.

"Restul vor face această cerere de chemare în judecată. Sperăm ca instanţa să se pronunţe astfel încât toate primăriile să beneficieze de aceşti bani pentru că au fost daţi pentru încheierea de lucrări şi pentru confinanţarea unor proiecte europene. Nu este corect să fie prejudiciate drepturile cetăţenilor de a beneficia de acestea", a spus Coste.

Potrivit acesteia, acţiunile edililor din PDL vor fi depuse la Curtea de Apel Oradea.

Pe de altă parte până marţi, la prânz, alte 22 de primării din Bihor au înaintat acţiuni la Curtea de Apel Oradea împotriva Guvernului României: Balc, Tămăşeu, Valea lui Mihai, Sălacea, Biharia, Şimian, Lugaşu de Jos, Cherechiu, Cetariu, Viişoara, Lunca, Marghita, Criştioru de Jos, Săcueni, Diosig, Ciuhoi, Tarcea, Curtuişeni, Abrămuţ, Măgeşti, Paleu, Buduslău.

Acestea au solicitat "anularea tuturor actelor administrative emise în vederea aplicării OUG15/2012" dar şi ca "Guvernul să fie obligat la plata despăgubirilor pentru toate prejudiciile cauzate prin aplicarea acestor dispoziţii". Totodată, primarii au cerut şi obligarea Guvernului la "restituirea sumei pe care Primăria a predat-o la Trezorerie" iar "Ministerul Finanţelor să emită acte administrative care să conducă la restabilirea situaţiei anterioare".

În paralel, edilii au solicitat şi suspendarea executării OUG 15/2012 şi au invocat "excepţia de neconstituţionalitate a articolului 5 din OUG 15/2012", care se referă restituirea sumelor.

Citiţi pe această temă şi articolul "Primarii din Bihor, revoltaţi că Ponta le ia ce le-a dat Ungureanu: N-au apucat să cheltuie banii"