Aproximativ 150 de orădeni au protestat luni seară faţă de hotărârile adoptate de Consiliul Judeţean joia trecută, prin care practic Teatrul de Sat Oradea a fost desfiinţat, fiind înfiinţate în schimb Instituţia de spectacole Iosif Vulcan şi Instituţia de spectacole Szigligeti Szinhaz.

Priveghiul teatrului

După cum se ştie, instituţia Iosif Vulcan ar urma să preia trupa română a Teatrului de Stat, trupa română a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Crişana al Filarmonicii, iar Szigligeti Szinhaz va prelua trupa maghiară a Teatrului de Stat, secţia maghiară a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Nagyvarad al Filarmonicii. În urma reorganizării, Filarmonica ar urma să rămână doar cu Orchestra Simfonică.

Oamenii strânşi luni seară în faţa Teatrului de Stat au adus cu ei câte o lumânare, spunând că participă la "un priveghi al teatrului orădean". Zeci de lumânări şi un drapel al României au fost aşezate pe treptele din faţa intrării principale a clădirii.

Orădenii sunt revoltaţi, pentru că Teatrul de Stat Oradea a fost despărţit pe criterii etice. "S-a scos de tot din numele instituţiei româneşti cuvântul "teatru". Nu se poate aşa ceva", a reclamat o orădeancă. "Teatrul nu poate fi o instituţie de prestaţii culturale! Mă mir că aceşti consilieri au putut să gândească aşa ceva. Este revoltător", a spus un alt orădean, Alexandru Pop.

În faţa clădirii teatrului au putut fi zărite şi câteva figuri cunoscute ale vieţii culturale şi publicistice locale, precum Mircea Bradu, Vetuţa Pop, Blaga Mihoc, Florin Ardelean, Sorin Borza.

Fără animozităţi

Prezent la manifestarea de luni seară, actualul manager al Teatrului, Lucian Silaghi, a declarat că evenimentul nu trebuie privit neapărat ca un priveghi, ci dimpotrivă, ar putea însemna "învierea" teatrului. El a precizat că a sesizat Prefectura Bihor în legătură cu nelegalitatea hotărârii CJ şi că speră că lucrurile nu vor rămâne aşa.

"Mă bazez pe Instituţia Pefectului, care are libertatea să contrazică acel conţinut al hotărârii de Consiliu Judeţean. Sunt afectat, intrigat, nici nu mi-am închipuit că atmosfera nu ar fi bună în teatru. Sper ca Prefectura să nu valideze şi să atace Hotărârea", a declarat Silaghi, adăugând că în cei 9 ani cât a condus instituţia nu au existat probleme şi animozităţi între cele două trupe: Iosif Vulcan (secţia română) şi Szigligeti Ede (secţia maghiară). Dimpotrivă, în loc să fie discriminaţi, cei de la secţia maghiară au fost chiar menajaţi. "Această reorganizare s-a făcut cu totul netransparent", a mai acuzat managerul.

La rândul său, Marius Aron, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia, desfiinţat şi el în urma reorganizării, a spus că reorganizarea instituţiilor de cultură este "o aberaţie" şi că în opinia sa, "există un substrat" al acestei hotărâri. "Nu ştiu care e acest substrat, dar şi pe vremea lui Ceauşescu, la nivel naţional a existat un plan de reorganizare a instituţiilor de cultură. Chiar şi comuniştii şi-au dat seama că e o greşeală tehnică şi au revenit asupra ei. La noi, în democraţie, este uluitor să se întâmple aşa ceva", a precizat Aron.

El a mai punctat că decizia CJ este cu atât mai inexplicabilă cu cât Teatrul Arcadia nu poate fi desfiinţat de Consiliu de vreme ce a fost înfiinţat de Guvern în 1955. "L-am adus la o performanţă unică în ţară, în ce priveşte veniturile proprii. Anul trecut 11,2% din bugetul nostru a provenit din veniturile proprii", a declarat managerul.

Manipulare

Prezent la eveniment, consilierul local şi actorul Daniel Vulcu, viitor director general şi manager al Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan, a ţinut să precizeze că toată tevadura creată în jurul deciziei CJ este artificială. "Teatrul este pe picioarele lui şi o va duce mai bine", a spus Vulcu, lăudând alipirea, la trupa Iosif Vulcan, a secţiei române de la Teatrul Arcadia şi ansamblul folcloric Crişana al Filarmonicii.

Vulcu a spus că a venit la eveniment nu ca "la un priveghi", ci "pentru că până acum am asistat la manipulare din partea a doi manageri care încearcă să manipuleze opinia publică, prin Facebook şi presă", cu trimitere la Silaghi şi Aron.

El a mai precizat că, deşi organigrama instituţiei va fi tăiată, acest lucru nu se va reflecta în rândul actorilor, ci doar în rândul personalului auxiliar. "Această reducere era necesară pentru că a existat o organigramă umflată, care trebuia să fie mult mai suplă", a mai spus Vulcu.

Citiţi mai multe pe această temă în articolul "Circ cu teatrele"