Oradea a decis să renunţe la găzduirea campionatului mondial de lupte medievale Battle of The Nations 2022, care urma să aibă loc în Cetatea Oradea, la începutul verii, în cadrul Festivalului Medieval. De ce a făcut-o? Fiindcă acest campionat a luat naştere în Rusia, iar echipa organizatorică este formată tot din ruşi. 

"Având în vedere situaţia existentă la nivel internaţional, APTOR anunţă că Oradea nu va găzdui evenimentul BoTN, planificat a se desfăşura în luna iunie în anul 2022", a transmis, luni după amiază, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea). 

Conform informării, "Battle of The Nations este un campionat internaţional medieval cu un istoric de peste 12 ani, care a luat naştere în Rusia".

Campionatul atrage anual un număr foarte mare de participanţi străini, reprezentanţi ai echipelor naţionale, dar şi suporteri veniţi din toate colţurile lumii. Evenimentul este dedicat pasionaţilor pentru lupte medievale şi promovează patrimoniul istoric şi cultural al fiecărei ţări participante în competiţie. 

Evenimentul BoTN a fost planificat iniţial în anul 2021, însă din cauza pandemiei, s-a reprogramat pentru 2022, tot în Oradea. "Având în vedere contextul actual, după invazia militară a Ucrainei de către Rusia, administraţia locală, prin APTOR anunţă decizia retragerii Oradiei ca oraş gazdă şi co-organizator al acestui eveniment", se arată în comunicatul APTOR.

Contactată de BIHOREANUL, Alina Toie, directorul APTOR, a precizat că este vorba despre o luare de poziţie a asociaţiei (aflate în subordinea Primăriei Oradea) şi, totodată, un semn de solidaritate cu Ucraina.

"Echipa de implementare a acestui campionat este din Rusia. Noi respectăm munca pe care această echipă a depus-o până acum, sunt oameni profesionişti, însă în contextul evenimentelor din ultima perioadă am luat această decizie. Este o modalitate prin care putem să arătăm că suntem solidari cu ucrainenii", a precizat aceasta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!