Românii se mobilizează să iasă, duminică seara, în stradă pentru a protesta împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiţiei. Proteste şi marşuri au fost anunţate în mai multe oraşe ale ţării, precum şi în Zurich, Paris, Berlin şi în Scoţia.

În Bucureşti, protestul este programat să înceapă la ora 18 în faţa Guvernului, iar de la ora 19 oamenii vor porni în marş spre Casa Poporului. Fostul premier al României, Dacian Cioloş, a anunţat că Platforma România 100 se alătură protestelor de stradă deoarece "România este într-un moment de cumpănă". 

Platforma Oradea Civică îi cheamă şi pe orădeni diseară, de la ora 19, în Piaţa Unirii, să protesteze sub sloganul "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!".

"Proiectul de modificare a Legilor Justiţiei a ajuns deja în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plen. Inspecţia Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiţiei. Numirea procurorilor-şefi de către ministru, fără control din partea preşedintelui, înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice", transmit organizatorii protestului din Oradea.

Aceştia avertizează că adoptarea de către Parlament a acestui pachet de legi "ar însemna un dezastru pentru România şi cetăţenii ei. Ne putem lua adio de la o justiţie independentă". 

"De la Magistraţi la Preşedinte şi Comisia Europeană, cu toţii s-au poziţionat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acţioneze şi să nu legitimeze încercarea corupţilor de a controla Justiţia", se mai arată în "chemarea" la protest.