Cel mai bun şi economic detergent nu este cel din reclamă, ci cel din copacii de la poalele munţilor Himalaya. E vorba de fructele unui arbore care creşte într-o zonă nepoluată din India.

Copacul se numeşte Sapindus Mukorossi, iar fructele lui sunt cunoscute sub numele de "nuci de săpun", folosite de indieni atât pentru igiena personală, cât şi la tratamentul unor boli. Nucile pot fi uzitate şi ca detergent de rufe, de vase ori chiar de podele, deoarece conţin saponină, un detergent natural antibacterian eliberat din coaja nucilor în contact direct cu apa caldă.

Cu un kilogram, pot fi spălate - de trei ori pe săptămână - rufele unei familii de patru persoane timp de un an, spun cunoscătorii. Saponina nu se consumă toată la o spălare de până la 60 grade Celsius, iar aceeaşi nucă se poate refolosi de cel puţin două ori. Astfel, economia la bugetul familiei e de peste 50%.

Un mare avantaj al detergentului natural este faptul că e nepoluant, nu afectează maşina de spălat şi se poate folosi de cei cu pielea sensibilă. O jumătate de kilogram de "nuci de spălat" costă 27 de lei şi se poate comanda pe internet.