Marţi după amiază, muzeografii Secţiei de Ştiinţe Naturale din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor au descins în Băile 1 Mai, alertaţi de o nouă scădere drastică a nivelului apei din Ochiul Mare, semn că izvoarele de apă termală nu mai alimentează lacul din subteran.

Ca urmare a constatărilor făcute pe teren, miercuri dimineaţă, directorul instituţiei, Aurel Chiriac, a dispus măsuri urgente de informare a tuturor autorităţilor locale şi centrale despre pericolul care planează asupra rezervaţiei cu nuferi termali, cerând sprijin pentru evitarea unei catastrofe ireversibile.

Gata cu hoţia!

"Vom informa Prefectura, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Consiliul Judeţean Bihor, Apele Române, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Ministerul Mediului şi Pădurilor despre situaţia apărută", a declarat pentru BIHOREANUL Radu Huza, unul dintre muzeografii care se ocupă de rezervaţia din Băile 1 Mai.

Potrivit spuselor lui Huza, principalul motiv al scăderii nivelului apei este exploatarea iraţională a rezervelor de apă geotermală din zonă. "Ieri (n.r. - marţi) am fost sesizaţi că nivelul lacului a scăzut alarmant de mult. Nu mai putem lăsa situaţia în coadă de peşte. Trebuie luate urgent măsuri concrete pentru a stopa declinul rezervaţiei. Prima ar fi monitorizarea totală a exploatărilor de apă geotermală, ceea ce implică identificarea tuturor forajelor ilegale din Băile 1 Mai şi Băile Felix şi închiderea acesora", a mai spus Radu Huza.

"Trebuie să vedem în primul rând care sunt cauzele, iar apoi vom lua măsurile necesare care se impun", a declarat Claudia Timofte, şefa Cancelariei Prefectului.

După accidentul înregistrat în decembrie 2011, când lacul Ochiul Mare a secat aproape pe jumătate, iar apoi a îngheţat, nuferii şi celelalte specii protejate au fost pentru prima oară în pericol de dispariţie. Pentru a salva rezervaţia, muzeografii au pus-o pe "respiraţie artificială", alimentând Ochiul Mare cu apă termală de la un foraj din apropiere.

Din luna martie 2012, nivelul apei şi temperatura acesteia au început să revină la normal, dar această situaţie nu a durat prea mult, ea deteriorându-se din nou după începerea sezonului estival.