Dr. Iulian Zaporojan, medic specialist la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie, care gestioneză aceste cazuri, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL că numărul bolnavilor internaţi cu suspiciune de trichineloză după ce au consumat carne de porc cumpărată din localitatea Cheţ, de lângă Marghita, a ajuns miercuri la 88, dintre care 28 sunt copii.

Nu sunt în pericol

"În total s-au prezentat 131 de pacienţi care au prezentat simptome, dar internaţi sunt 88, iar alţii sunt pe spitalizare de zi. Starea generală a bolnavilor este bună. Ei sunt în perioada de investigaţie şi urmează tratament specific. O parte dintre ei, care au forme medii ale bolii, vor rămâne în spital, iar o altă parte, cu forme uşoare, vor fi trataţi la domiciliu", a declarat Zaporojan.

Potrivit acestuia, spitalul nu a fost nevoit să suplimenteze numărul de paturi, însă conducerea unităţii a pus la dispoziţie o aripă dezafectată. "Deocamdată nu se pune problema de supraaglomerare. Copiii internaţi vor fi transferaţi la Spitalul Municipal", a mai precizat medicul.

Pacienţii au ajuns la spital după ce luna trecută au consumat carne de porc cumpărată de la un localnic din satul Cheţ, care nu făcuse analizele esenţiale animalului pe care îl sacrificase la începutul lunii octombrie.

Colonie infectată

Dr. Mircea Gelu Budău, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, a precizat pentru BIHOREANUL că numărul bolnavilor s-ar putea să fie însă mult mai mare, deoarece locuitorii sunt reticenţi în oferirea datelor, iar unii dau declaraţii contradictorii. "Carnea a ajuns la aproximativ 30 de familii. Există probabilitatea să fie şi alţi consumatori care nu au putut fi identificaţi, precum şi posibilitatea să fi fost sacrificate cel puţin două porcine", a menţionat Budău.

Budău a precizat că în urma anchetei desfăşurate în localitate s-a constatat că familia care cumpărase animalul infectat face parte dintr-o colonie de romi care preconizau să împartă carnea în colonie. Inspectorii DSVSA au prelevat probe din carnea cu pricina, în urma analizelor evidenţiidu-se larve de Trichinella.

"Nici una dintre persoanele care au participat la sacrificare nu a solicitat efectuarea examenului de specialitate obligatoriu pentru depistarea Trichinella Spiralis", a mai menţionat Budău.

Amendaţi 

El a mai spus că localitatea Cheţ este un focar endemic de trichineloză, ultimul focar fiind diagnosticat în septembrie 2009. "An de an ne-am confruntat cu probleme aici, pentru că este vorba de o colonie de romi care îşi lasă animalele în pădure, unde pe lângă faptul că dau de porci mistreţi şi şobolani, mizeria este foarte mare. Dar niciodată nu au fost atât de mulţi bolnavi", a mai precizat Budău.

Şeful DSVSA Bihor a mai declarat că vânzătorul cărnii a fost amendat cu 1.200 de lei, deoarece nu a făcut analizele obligatorii potrivit legii înainte să vândă, iar persoana care a sacrificat porcul a fost amendată cu 1.000 lei pentru că nu a solicitat efectuarea examenului obligatoriu pentru depistarea Trichinelei.