Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, a anunţat, luni, că, pe fondul crizei economice, în 2009, numărul divorţurilor a crescut cu o treime. „Divorţurile sunt în creştere faţă de anul 2008 cu aproximativ o treime. Anul trecut s-au înregistrat 820 de divorţuri. Am avut oameni care au divorţat după câteva săptămâni de căsnicie, până la 40 de ani", a spus Cristi Danileţ.

Acesta a mai afirmat că desfacerea căsătoriei survine „mai ales în rândul celor care au plecat la muncă în străinătate".

Legat de acest aspect, Danileţ a mai spus că nu o dată s-a întâmplat ca, după divorţ, părintele plecat în străinătate, care şi-a lăsat copiii în grija rudelor, să solicite custodia, pentru a-i putea lua cu ei în alte ţări.

„Dacă în anii trecuţi copiii erau daţi majoritatea la mame, acum nu mai există acest trend", a mai spus vicepreşedintele Judecătoriei.

Potrivit lui Danileţ, tot cu o treime au crescut şi numărul plângerilor contravenţionale, care în 2009 au ajuns la 3.279. Din ce în ce mai mulţi orădeni atacă în instanţă procesele verbale prin care au fost amendaţi de diverse instituţii precum Poliţia, Serviciul Parcări sau Garda de Mediu. „Procesele verbale au fost anulate în instanţă fie din cauză că a fost o greşeală la nume, fie la CNP, fie că nu a existat un martor asistent sau cel care a întocmit actul nu a descris complet şi cu exactitate fapta. Organele constatatoare trebuie săaibă mai multă grijă la redactarea lor", a mai afirmat magistratul.

În 2009 a mai crescut alarmant şi numărul proceselor datorate clauzelor abuzive din contractele de împrumut bancar, băncile arogându-şi în acte posibilitatea de a modifica dobânda unilateral şi fără să specifice criteriile, dar şi procesele de executare silită. „O parte suficientă dintre acestea sunt din cauza datoriilor de la asociaţie. A fost un caz în care mama cu doi copii au rămas în stradă din cauză că a acumulat datorii mari", a mai spus Danileţ.

El a mai spus că „o situaţie foarte gravă" se înregistrează în cazul infracţiunilor la legea circulaţiei, iar asta şi datorită faptului că pedepsele în acest caz nu sunt foarte mari.