Evoluţia numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii în Bihor se află peste limita superioară a intervalului de valori specific sezonului, dar evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică arată că acestea au început să se împuţineze, pentru prima oară în ultimele patru săptămâni.

Evoluţie în scădere

Conform unui comunicat pe care DSP l-a remis presei locale în cursul zilei de marţi, pentru săptămâna 19 – 25 februarie la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei s-au înregistrat 7.322 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în scădere faţă de săptămâna precedentă, când erau 8.025 cazuri, valoarea fiind totuşi aproape dublă faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut, când au fost înregistrate 4.244 cazuri. Din cele 7.322 cazuri înregistrate până în prezent în acest an, au necesitat internare 53 de cazuri.

Numărul penumoniilor şi bronhopneumoniilor, ajuns la 1.911 cazuri, a scăzut şi el comparativ cu săptămâna precedentă, când existau 2.271 cazuri, valoarea fiind mai mult decât dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 933 cazuri. Din cele 1.911 cazuri de pneumonii şi bronhopneumonii, au necesitat internare 197 cazuri.

În acest sezon de iarnă au fost confirmate în Bihor 49 cazuri de gripă, dintr-un total de 67 cazuri suspecte, în care s-au recoltat probe pentru examenul serologic. Până în prezent, au fost înregistrate la DSP Bihor un 6 decese ale unor pacienţi cu diagnostic serologic de gripă (din care trei cu virus gripal tip A şi trei cu virus gripal tip B).

Cum te protejezi de îmbolnăviri

Având în vedere temperaturile scăzute din această săptămână, DSP înnoieşte recomandările ce trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile.

Specialiştii în sănătate publică recomandă evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi expunerea la frig, protejarea cu căciuli, mănuşi, îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate (de origine vegetală), precum şi a fructelor şi legumelor. De asemenea, se recomandă evitarea consumului în exces a băuturilor alcoolice şi cafelei, precum şi a fumatului.

În fine, medicii recomandă încălzirea corespunzătoare a locuinţelor (în spaţiile de dormit trebuie să fie minim 19°C) şi a spaţiilor închise, precum şi de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Nu în ultimul rând, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea unui medic în caz de nevoie.