Din acest an şcolar, şcolile româneşti vor fi finanţate de Ministerul Educaţiei în funcţie de numărul de elevi, astfel că unele unităţi de învăţământ din mediul rural, mai precis din sate care nu sunt centru de comună, n-au avut de ales decât să se comaseze cu alte şcoli.

"În Bihor s-au comasat 47 de unităţi de învăţământ, cauza fiind numărul mic de elevi. Prin finanţarea pe elev nu se mai acopereau cheltuielile acestor şcoli, dacă ar fi rămas aşa", a explicat pentru BIHOREANUL Sebastian Hrebiştean, referent la Compartimentul Reţea şcolară din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Astfel, printre unităţile în care nu va mai suna clopoţelul în acest an şcolar se numără şcolile cu clase primare din Fughiu, care s-a mutat în Oşorhei, Betfia şi Cihei, care s-au comasat cu cea din Sânmartin sau Poşoloaca, şi Uileacu de Criş, mutate la Tileagd.

"Majoritatea acestor comune dispun de microbuze şcolare cu care vor transporta elevii. Unde nu sunt microbuze, fie primăriile plătesc transportul cu firme specializate, fie vor primi microbuze şcolare", a mai spus Hrebiştean. Când anume vor sosi noi microbuze pentru elevi, nu se ştie însă.