Numărul românilor vaccinaţi împotriva COVID-19 a trecut pragul de trei milioane.

Un prag psihologic...

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 de la începutul campaniei de vaccinare până în prezent în România au fost imunizate 3.037.698 persoane, dintre care 1.794.505 persoane au primit ambele doze de vaccin.

Potrivit statisticilor oficiale, în ultimele 24 de ore s-au vaccinat 77.104 persoane, din care 54.089 au primit prima doză, iar 23.051 pe cea de-a doua.

În acest interval 59.649 de persoane au primit ser produs de Pfizer, 9.601 s-au imunizat cu Moderna, iar 7.854 au primit vaccin AstraZeneca.

Conform CNCAV, în ultimele 24 de ore, în urma vaccinării, s-au raportat 58 de cazuri de reacţii adverse.

„Maratonul vaccinării”

Pentru a accelera ritmul vaccinării, autorităţile au lansat în weekend la Timişoara proiectul pilot "Maratonul vaccinării".

Oficialităţile şi-au propus vaccinarea cu serul Pfizer „la liber”, doar pe bază de buletin, a unui număr de 10.000 de persoane în decurs de trei zile.

Potrivit unui anunţ făcut pe propria pagină de Facebook de către primarul Dominic Fritz, "până duminică la ora 10 s-au vaccinat peste 4.200 de timişoreni într-o acţiune inedită la care participă sute de voluntari ".

Pe de altă parte, autorităţile au anunţat că România va primi luni cea mai mare tranşă de vaccin Pfizer de până acum.

Luni vor ajunge în ţară pe cale aeriană 725.400 de doze care vor fi descărcate pe aeroporturile Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara şi transportate către centrele de stocare pe cale terestră.

Printre altele Centrul Naţional de Stocare Bucureşti va primi 175.000 de doze, în timp ce centrele de la Cluj-Napoca şi Timişoara vor prelua câte 93.600 de doze.

Ținta: 10 milioane de imunizați!

Vaccinarea împotriva Covid-19 este văzută de oficialităţi ca singura modalitate de combatere a pandemiei. România şi-a propus vaccinarea a 10 milioane de adulţi până la sfârşitul lunii iulie.

Premierul Florin Cîţu a declarat pentru Digi24 că restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului vor fi relaxate doar după imunizarea unui procent importat din populaţie.

"Trebuie să ne gândim la a renunţa la mască după ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate, până atunci nu are sens să discutăm despre asta", a declarat premierul.