Numele unora dintre cei mai mari producători de medicamente de pe piaţa din România apar în scandalul medicilor oncologi suspectaţi că le-ar fi prescris bolnavilor anumite tratamente în schimbul cărora specialiştii ar fi fost recompensaţi cu vacanţe de lux plătite de companii din industria farmaceutică.

Potrivit Digi24.ro, pe lista DNA apar Glaxosmithkline România SRL, Novartis Pharma, Sandoz Pharma SRL, Roche România SRL. 

11 companii ar fi implicate în acest dosar, atât producători, cât şi distribuitor. Este vorba despre companii care au contracte şi furnizează medicamente în aproape toate spitalele din ţară.

Aceste companii au contract cu toţi distribuitorii mari din piaţă, iar împărţirea pieţei farmaceutice presupune că o proporţie de 90% revine primilor cinci jucători de pe piaţă, deşi la Agenţia Naţională a Medicamentului sunt înregistraţi peste 400 de distribuitori.

În realitate însă, doar 100 sunt activi pe piaţa din România şi cumulează 90% din fondurile alocate din bugetul de stat pentru medicamente şi servicii medicale, ceea ce înseamnă că peste 90% din bugetul de 1320 milioane lei alocat anual pentru oncologice merge către aceste firme.

Conform Digi 24, în urma percheziţiilor în cabinetele unor medici au fost descoperite stocuri de medicamente. Medicii prescriau medicamentul pe care îl cereau şi îl obţineau, iar CNAS făcea decontul în baza unui aşa-zis diagnostic care ar fi indicat acel tratament. Medicii rămâneau în posesia medicamentelor, întrucât pacienţii erau fictivi. Companiile decontau şi medicamente expirate, mai arată Digi 24, citând surse judiciare.