Prestigiosul cotidian New York Times dedică un amplu articol în penultima sa ediţie din acest an situaţiei politice din România, după adoptarea modificărilor PSD-ALDE la legile justiţiei, scrie news.ro.

Jurnaliştii americani scriu că protestatarii şi politicienii din România, "ţară care s-a luptat mult timp cu corupţia", se pregătesc pentru o perioadă tensionată în luna ianuarie. Ei amintesc, de asemenea, că asta se întâmplă la aproape un an după ce sute de mii de români au ieşit în stradă pentru a se opune măsurilor guvernamentale de relaxare a luptei împotriva corupţie.

"În Europa de Est, valorile liberale au fost ameninţate în 2017, guvernele din ţări precum Ungaria, Polonia şi România adoptând măsuri menite să împiedice principiile democratice, inclusiv eforturile anticorupţie, libertatea presei şi statul de drept, scrie New York Times", se arată în articol.

Publicaţia scrie pe larg despre legile justiţiei adoptate recent de Parlamentul român şi notează că preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să retrimită legislativului aceste legi. Preşedintele poate trimite legile înapoi în Parlamentul numai o singură dată. După ce măsura îi este returnată, completată cu orice schimbare, este obligat să o semneze, scrie NYT.

De asemenea, New York Times aminteşte şi despre modificările la Codurile penale, dar şi despre problemele penale ale liderului PSD, Liviu Dragnea.

NY Times mai scrie că aliaţii străini ai României, inclusiv Statele Unite, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cele mai recente măsuri. Aşa cum se ştie, şapte ambasade ale Uniunii Europene la Bucureşti au emis o declaraţie comună pe 21 decembrie, atrăgând atenţia celor implicaţi în schimbările judiciare să "evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei".