O ambulanţă aparţinând Serviciului Judeţean Bihor a fost implicată într-un accident rutier, sâmbătă seară, în judeţul Cluj.

Ambulanţa transporta un echipaj medical care a efectuat o prelevare de organe, prima din acest an din Oradea, dar şi ficatul prelevat de la o bihoreancă. Din fericire, impactul nu a fost unul de mare anvergură, iar organul prelevat a ajuns la pacientul căruia i-a fost alocat.

Accident în lanţ

Potrivit presei din Cluj, accidentul s-a petrecut sâmbătă seară, pe DN 1, în Floreşti. Ambulanţa înmatriculată în Bihor mergea spre Cluj şi a lovit din spate un autoturism aflat în faţa sa, condus de un bărbat din comuna clujeană Beliş. Cel mai probabil, şoferul Ambulanţei nu a observat că maşina din faţa sa frânează.

„În urma acestui impact, autoturismul a fost proiectat într-un alt autoturism, care circula în faţă”, a declarat Andreea Vişan, purtător de cuvânt al Poliţiei Cluj, pentru ziarulclujean.ro.

În urma impactului, şoferul autoturismului lovit de Ambulanţă a fost rănit uşor şi a fost transportat la spital. Toţi conducătorii auto implicaţi au fost testaţi cu etilotestul, rezultatele fiind negative.

Prima recoltare din 2021

Potrivit medicului Carmen Pantiş, şefa Comisiei Judeţene de Transplant, echipajul format din trei medici chirurgi transporta ficatul recoltat de la o bihoreancă în vârstă de 54 de ani. Femeia, care suferise un accident vascular cerebral ischemic, a intrat joi în moarte cerebrală.

„Vineri am obţinut acordul prelevării de la fiica dânsei şi de la sora geamănă, pentru ficat şi rinichi. Prelevarea a început sâmbătă la ora 13 şi în jurul orei 17 a plecat echipajul de prelevare, format din trei medici chirurgi de la Institutul Fundeni, cu ficatul, primul organ care se recoltează, spre Cluj, pentru că aveau avionul de-acolo. În weekend, nu avem transport aerian de la Oradea”, a declarat Pantiş, duminică, pentru BIHOREANUL.

Ajutaţi de Poliţie

Doctorul a precizat că nu cunoaşte circumstanţele exacte în care s-a produs accidentul din Cluj, dar ştie că toţi membrii echipajului sunt teferi, la fel şi şoferul din autoturism. „Am înţeles că a fost deja externat”, a declarat Pantiş.

Organul prelevat a ajuns la timp la Bucureşti, cu ajutorul poliţiştilor din Cluj. „Mulţumim Poliţiei, că a ajutat la transportarea echipajului şi organului spre aeroport. Dacă s-ar fi aşteptat după o altă ambulanţă, riscau să piardă avionul, fiind un avion de linie care nu putea fi ţinut la sol”, a declarat Pantiş.

Doctorul a mai spus că aceasta a fost prima prelevare de organe din Oradea anului 2021 şi a patra din ţară.

Directorul SAJ Bihor, Liciniu Venter, a declarat la rându-i că nu ştie circumstanţele exacte ale accidentului. „Ştiu că a fost o tamponare, autospeciala a fost adusă pe trailer acasă şi vreo lună şi jumătate rămânem fără ea. Probabil, dacă a fost de vină colegul meu, va rămâne şi fără permis, deci vom fi şi în minus cu un om”, a declarat Venter.