O angajată a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor a fost confirmată miercuri cu noul coronavirus. Potrivit şefului AJFP Bihor, Ioan Mihaiu, femeia lucra de acasă de circa o săptămână când a fost diagnosticată, dar - chiar şi aşa - s-a luat decizia ca patru dintre colegele ei de la Inspecţia Fiscală să fie trimise să muncească la domiciliu, preventiv. Femeia nu avea legătură cu publicul, căci lucrează la Serviciul de Analiză şi Sinteză, într-o clădire separată de cea în care intră orădenii care au treabă la Finanţe.
"Este primul caz de Covid-19 din instituţia noastră. Am luat măsuri rapid, chiar dacă angajata lucra deja de joia trecută de acasă. Dintr-o dispoziţie a preşedintei ANAF, la Finanţe doar 30% dintre angajaţi merg la birou, restul de 70% lucrează de acasă", a precizat pentru BIHOREANUL Ioan Mihaiu.
Angajata de la Finanţe şi-a contactat medicul de familie după ce a început să aibă simptome şi, ulterior, i s-a confirmat că este vorba despre Covid-19.
Angajată la Serviciul de Analiză şi Sinteză din subordinea Inspecţiei Fiscale, femeia nu are biroul în clădirea principală a Finanţelor, ci în corpul B, înspre piaţă. Pe etajul respectiv s-a dispus miercuri o acţiune de dezinfecţie, a precizat Mihaiu.
De asemenea, şeful AJFP Bihor a dispus ca 4 colege de compartiment ale femeii să rămână, preventiv, acasă şi să lucreze de la domiciliu. DSP Bihor are în desfăşurare o anchetă epidemiologică în cazul angajatei confirmate cu Covid-19.
Cum e perioada vacanţelor, la Finanţe s-au luat de la începutul verii o serie de măsuri preventive anti-Covid. De exemplu, cei care se întorc din concedii sunt obligaţi, prin dispoziţii interne, să nu se întoarcă la birou, ci să lucreze de acasă timp de două săptămâni sau, dacă nu vor, să se testeze pe cont propriu şi să prezinte un rezultat negativ Covid-19.
"Noi aprobăm concediile, deci ţinem evidenţa celor care se întorc şi le cerem să rămână acasă timp de două săptămâni", explică Mihaiu.
În ceea ce priveşte activitatea cu publicul, şi aceasta a fost redusă. Ioan Mihaiu spune că aproape toate serviciile Finanţelor sunt disponibile şi online, însă sunt oameni care în continuare preferă să meargă la ghişee, în special la Trezorerie.
"Ne pot sesiza problemele prin telefon sau online, până şi certificatele de atestare fiscală ni le pot trimite online. Dar desigur că nu le putem interzice dacă vor să vină...", a mai spus Ioan Mihaiu.
UPDATE: Trimisă acasă de la lucru!
În urma informaţiilor apărute în spaţiul public cum să angajata a fost trimisă acasă, joia trecută, tocmai fiindcă i se făcuse rău, şeful AJFP Bihor, Ioan Mihaiu, a recunoscut că într-adevăr femeia a fost trimisă acasă, însă fiindcă avea dureri de spate.
"Joia trecută, pe la ora 12-13, a trimis-o acasă pentru că o durea spatele şi nu mai putea sta în picioare din cauza asta. Şi seara de joi a sunat că se simte slăbită, dar ar putea veni vineri la serviciu. Dar şefa ei i-a spus că să nu vină, deci de joia trecută nu a mai fost la birou", a răspuns Mihaiu, adăugând că la momentul discuţiei iniţiale cu reporterul BIHOREANULUI nu avea toate detaliile cazului.
Pe de altă parte, acesta a precizat că cele 4 colege de compartiment ale femeii, trimise acasă după confirmarea acesteia, au decis să se testeze din proprie iniţiativă, fără ca DSP să fi dispus o astfel de măsură. "Acum după amiaza (n.r. joi) au primit rezultatele, toate sunt negative", precizat şeful AJFP Bihor.