Asociaţia Teatrul de Copii din Oradea a anunţat, vineri, lansarea unui proiect cultural interesant, numit "Lecturi şcolare integrate în teatrul de animaţie".

În cadrul proiectului cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, mai mulţi elevi din Oradea, din localităţi din Bihor, dar şi din alte judeţe vor avea ocazia să vadă spectacolul "Moromeţii" prezentat de actori, cu ajutorul unor obiecte de animaţie şi videoproiecţii.

"Moromeţii" pentru toţi

"Proiectul Lecturi Şcolare Integrate în Teatrul de Animaţie îşi propune să vină în sprijinul adolescenţilor defavorizaţi cultural, social, şi etnic, care se pregătesc pentru susţinerea examenelor de Bacalaureat, prin realizarea unei lecturi perfomative după romanul Moromeţii de Marin Preda, utilizând mijloace artistice inovatoare: limbajul teatrului de animaţie, multimedia, muzică live, workshop dedicat şi sesiuni de Q&A (n.r. – întrebări şi răspunsuri)", au transmis organizatorii.

Proiectul se adresează adolescenţilor din mediul rural din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj, minorilor instituţionalizaţi din centrele de plasament din Bihor şi elevilor români din Gyula, Ungaria. 

Principalele activităţi din proiect sunt: realizarea dramatizării după romanul Moromeţii de studenţi masteranzi de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş; realizarea unor obiecte specifice teatrului de animaţie şi a unor elemente de decor de către studenţii specializării Scenografie a Universităţii de Arte din Târgu Mureş; susţinerea unui workshop cu minori instituţionalizaţi, în vederea realizării unui scurt performance filmat pe tema tradiţiilor româneşti, aşa cum se regăsesc ele în Moromeţii, moment artistic care va fi introdus prin intermediul videoproiecţiei în lectura performativă.  

Workshopul va fi susţinut de Nora Tiu, actriţă şi lect. univ. dr. în cadrul Universităţii din Oradea. 

Reprezentaţii gratuite

"Pentru realizarea lecturii performative cooptăm şapte actori profesionişti ai Teatrului Regina Maria, alături de regizoarea Oana Leahu, prof. univ. dr. în cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş, şi de muzicienii Ovidiu Iloc şi Andrada Ciupeiu, care vor susţine performance-ul prin muzică live", au mai transmis reprezentanţii Asociaţiei Teatrul de Copii. 

Premiera spectacolului va avea loc în luna mai, în Oradea, urmând ca în lunile mai şi iunie actorii să facă deplasări în localităţile: Peştiş, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj), Gyula (Ungaria). 

"Toate reprezentaţiile vor fi oferite gratuit elevilor şi vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri la care vor participa profesori de limba şi literatura română. La finalul fiecărei sesiuni de discuţii vor fi diseminate produsele proiectului: broşuri cu dramatizarea romanului Moromeţii şi DVD-uri cu secvenţe din spectacol. Acestea vor fi împărţite profesorilor prezenţi, cu scopul de a le oferi un suport didactic informal care poate fi folosit la catedră", au mai transmis organizatorii. 

Parteneri în proiect sunt Universitatea de Arte din Târgu Mureş; Teatrul Regina Maria Oradea; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Bihor; Casa de Cultură Marghita, Primăria Oraşului Aleşd, Primăria Comunei Tinca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul Nicoale Bălcescu din Gyula.