O asistentă din Oradea care lucrează de şase ani în Ţara Galilor, Dina Moisi, a povestit pentru jurnaliştii de la Obeservatornews.ro cum s-a desfăşurat vaccinarea ei anti-Covid. Orădencei i-a fost administrată prima doză în 10 decembrie şi spune că nu a avut reacţii adverse, înţepătura vaccinului anti-gripal fiind mai dureroasă.
Dina Moisi a lucrat pentru o perioadă ca asistentă la Maternitatea din Oradea, iar de şase ani îndeplineşte aceeaşi funcţie la Spitalul Princess of Wales din Ţara Galilor, Marea Britanie. Aceasta povesteşte că a ales să se numere printre primele persoane din UK care se vaccinează anti-Covid pentru a fi protejată în timpul luptei cu virusul, dar şi pentru că ar vrea să-şi revadă părinţii, care se află acasă, în România, singuri şi bolnavi.
"Cred că oricui i-ar fi fost teamă. Mi-a fost teamă şi în continuare îmi este de efectele pe termen lung. Însă până acum nu am avut nicio reacţie", a povestit asistenta, potrivit sursei citate. Aceasta a mai adăugat şi că a simţit doar o durere în mână, care apare în general după o injecţie şi că înţepătura vaccinului ani-gripal a fost mai dureroasă.
Înainte de a primi serul produs de Pfizer şi BioNTech, primul care a apărut pe piaţă şi totodată cel care a fost aprobat în Marea Britanie, Dina a trecut printr-un triaj organizat de Serviciul Naţional de Sănătate Publică din Marea Britanie, în cadrul căruia i-au fost puse mai multe întrebări. "M-au întrebat vârsta pe care o am, dacă am afecţiuni cronice şi care sunt ele, circumferinţa abdominală pentru a se vedea BMI (indicele de masă corporală), sexul, regiunea de unde provin şi rasa", a mai spus cadrul medical.
În urma triajului, unii care au avut anumite alergii au devenit incompatibili cu tratamentul. "Au fost persoane care aveau alergii la nuci, fructe de mare sau căpşuni şi care nu au putut face vaccinul", a explicat ea.
În ziua vaccinării, este important ca fiecare persoană să ajungă la timp pentru că, odată deschisă doza, ea expiră în doar câteva ore.
Campaniile de vaccinare au început în urmă cu câteva zile atât în Marea Britanie, cât şi în SUA, în ambele fiind aprobat vaccinul Pfizer şi BioNTech. Săptămâna aceasta în SUA urmează să fie aprobat şi serul anti-Covid produs de Moderna, care, din primele cercetări, ar avea cea mai mare eficienţă – de 95%.
Vezi înregistrarea video cu declaraţiile orădencei pe Observatornews.ro!