Pentru cei mai mulţi dintre noi, momentul preferat al Crăciunului este împodobitul bradului. Pomul ce nu ratează nicio sărbătoare a Naşterii Domnului e atent ales de fiecare, uneori cu zile bune înainte de Ajun. Iar aranjarea ornamentelor pe ramurile pline de ace constituie, de cele mai multe ori, un adevărat ritual. Bradul trebuie să arate impecabil la final, pentru că sub el bătrânul Moş îşi va goli deseaga...

De toate... preţurile

Deşi de obicei imediat după sărbătoarea de Moş Nicolae pieţele orădene se umpleau de brazi tăiaţi pe care orădenii să-i ia acasă, anul acesta Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate a schimbat puţin regulile. Mai precis, a dat voie comercianţilor să iasă în pieţe cu brazi doar după data de 10 decembrie, iar vinerea trecută primii vânzători încă nu se arătaseră. Doar în parcarea complexului comercial Lotus Center, o firmă din Sălaj a expus brazi spre vânzare, ba chiar a şi vândut câteva bucăţi.

Preţurile variază, în funcţie de specie şi înălţime. Un brad din specia Abies Nordmanniana, cea cu crengi dese şi regulare, având o înălţime între 100 şi 150 de centimetri, costă 60 de lei, iar unul din aceeaşi specie, însă cu ace de reflexie albastră şi cu o înălţime între 150 şi 200 de centimetri, costă 80 de lei. Dacă vreţi un brad similar, însă mai mare, până la 2 metri şi jumătate, vi se cer 90 de lei.

Extreme

Firma sălăjeană oferă, tot din specia Abies Nordmanniana, brazi roşii. Cei cu o înălţime între 1,50 m şi 2 metri costă 120 de lei, cei până la 2,50 metri 150 de lei, până la 3 metri 180 de lei, iar între 3 şi 4 metri 250 de lei. Un brad şi mai înalt, între 4 şi 5 metri, costă 350 de lei, iar dacă vă doriţi neapărat un pom de Crăciun înalt până la 7 metri veţi plăti 900 de lei.

Bineînţeles, există şi conifere mai ieftine. În aceeaşi parcare puteţi găsi molizi argintii, pentru care veţi plăti tot în funcţie de înălţime: între 40 şi 100 de cm costă 13 lei, între 100 şi 130 de cm 25 de lei, între 130 şi 180 de cm 40 de lei, iar între 180 şi 220 de cm 60 de lei. Un molid simplu e şi mai ieftin: 30 de lei dacă e înalt între 130 şi 170 de cm, respectiv 40 de lei dacă are între 170 şi 220 de centimetri.

Plantat sau reîmpodobit

02 ghiveci.jpgAceeaşi firmă oferă orădenilor spre vânzare molizi în ghiveci, o alternativă pentru cei care vor să descurajeze defrişările ilegale de conifere, ştiut fiind că în fiecare an se taie foarte mulţi brazi şi molizi, iar o parte semnificativă sunt aruncaţi după Crăciun, deoarece nu îşi găsesc cumpărători. Un brad în ghiveci e considerat ecologic deoarece poate fi folosit şi după sărbătorile de iarnă: fie este plantat într-o grădină, fie e păstrat în ghiveci, iar în anul următor este iar împodobit.

Un molid în ghiveci costă în parcarea de la Lotus 55-60 de lei, dacă doriţi să fie argintiu. Înălţimile lor nu sunt foarte mari însă, cel argintiu ajungând până la 110 centimetri, iar cel simplu la 160 de centimetri.

S-au epuizat

Brazi în ghiveci oferă şi firma Gardener, din Oşorhei. Mai exact, a oferit, pentru că a mai rămas doar cu câteva bucăţi pe stoc. "Am vândut în ultimele săptămâni peste 50 de brazi în ghiveci, iar ce ne-au mai rămas sunt cei micuţi, de circa un metru", spune Tunde Molnar, angajată a Gardener. Brazii în ghiveci înalţi între 1,50 şi 1,75 metri au costat 250 de lei, iar cei de un metru sunt 50 de lei. Brazi "eco" sunt şi la magazinul OBI, preţul unuia cuprins între 60 şi 80 de centimetri fiind de 39,99 lei.

Tot brazi în ghiveci vinde şi o întreprindere individuală din Oradea, Veky Garden, care are comenzi şi în ţară, prin curierat. Aici, un brad între 60 şi 80 de centimetri costă 70 de lei, unul între 1,20 m şi 1,50 m 95 de lei, iar unul mai mare de 1,80 metri - 140 de lei.

Fără miros

Cei care vor să fie şi mai prietenoşi cu natura, dar şi care vor să scape de bătaia de cap pe care o provoacă acele de brad căzute, pot opta pentru brazii artificiali. Bineînţeles, aceştia nu vor lăsa în casă mirosul specific coniferelor. Magazinele orădene oferă brazi din plastic la preţuri de la 30 şi până la 160 de lei, dacă doriţi, de pildă, să aibă instalaţia de lumini încorporată.

Natural sau artificial, tăiat sau în ghiveci, cert este că orădenii au de unde alege. Rămâne de văzut dacă au fost şi cuminţi şi dacă, în dimineaţa de Crăciun, sub brazii împodobiţi de ei se vor strânge şi cadouri...


Vocea străzii

Ce brad preferaţi de Crăciun: natural tăiat, artificial sau în ghiveci?

02 Raluca Huh.JPGNatural, fără îndoială. Cel artificial nu e în spiritul Crăciunului. Mi-ar plăcea unul în ghiveci, dar stau la apartament şi n-aş avea ce să fac cu el după sărbători.
Raluca Huh, 22 ani, studentă

Prefer un brad natural, pentru că e mai convenabil din punct de vedere financiar, faţă de unul în ghiveci. Artificial nu-mi place, pentru că e plastic şi atât.
Maria Jurca, 59 ani, pensionară

02 Gheorghe Copos.JPGAş vrea un brad natural, dar nu ştiu dacă voi avea timp să caut, iar apoi să-l împodobesc. Oricum, avem deja un brad artificial pe care îl împodobim în fiecare an.
Gheorghe Copos, 70 ani, pensionar

Natural, pentru că aşa e tradiţia sărbătorii. Mă gândesc serios să cumpăr unul în ghiveci, chiar dacă e mai scump. Trebuie să protejăm şi să respectăm natura.
Kovacs Attila, 21 ani, student

02 Adrian Piloca.JPGDe câţiva ani folosim un brad artificial, pentru că cei naturali se usucă prea repede şi cad acele pe covor. Dar dacă n-aş avea unul artificial, aş lua un brad în ghiveci.
Adrian Piloca, 38 ani, vatman

Clar, iau brad natural, pentru că acesta e simbolul Crăciunului şi trebuie să simt în casă mirosul specific. Nu vreau în ghiveci, pentru că n-am ce face cu el după.
Cservak Maria, 56 ani, confecţioner