Un incendiu violent a avut loc, marţi seară, în satul bihorean Vârciorog, unde o cabană de lemn s-a făcut scrum, arzând în totalitate, a anunţat miercuri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Apelul la numărul unic 112 s-a făcut în jurul orie 22.40, iar 12 pompieri din Aleşd s-au dus de urgenţă acolo. Din fericire, un adult şi trei copii, care se aflau în cabană, au ieşit în siguranţă din mijlocul flăcărilor.

Văzând că persoanele sunt în siguranţă, militarii au acţionat pentru evitarea extinderii focului la o cabană aflată în aceeaşi curte, la mai puţin de trei metri distanţă. Misiunea lor nu a fost deloc uşoară, deoarece cele două autospeciale de lucru cu apă şi spumă au trebuit realimentate din pârâul aflat în apropiere, "la o temperatură foarte scăzută, pe timp de noapte, cu vizibilitate redusă, în prezenţa unei cantităţi mari de fum şi gaze degajate de arderea violentă şi rapidă, favorizată de cantitatea mare de materiale combustibile din structura constructivă a cabanei şi din interiorul acesteia", după cum a transmis ISU Crişana.

După aproximativ o oră, pompierii au stins focul, dar au mai rămas la locul incendiului până după ora 2, pentru a se asigura că pericolul a trecut.

Flăcările au distrus întreaga cabană, cu tot ce era în interior. Pompierii au cercetat şi cauza incendiului, stabilind că, cel mai probabil, un coş de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile a purtat vina pentru focul devastator.

Pentru evitarea unor tragedii, pompierii militari bihoreni le reamintesc cetăţenilor că burlanele şi coşurile de fum trebuie verificate, izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.) şi curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.