Sute de copii cu afecţiuni oncologice îngrijiţi la Spitalul Municipal din Oradea vor respira un aer curat, sigur, datorită tinerilor voluntari din Asociaţia Rotaract, care funcţionează pe lângă clubul Rotary. După ce în luna decembrie a anului trecut au vândut ceai şi vin fiert în scop filantropic, în cadrul acţiunii "O cană de fericire", la Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii, aceştia au folosit încasările pentru a achiziţiona două aparate pentru decontaminarea aerului.
Reprezentanţii unităţii - managerul Maria Silaghi, prof. dr. Ritli Ladislau, directorul medical, dr. Florin Maghiar, precum şi dr. Cristian Sava – au ţinut ca joi să le mulţumească tinerilor voluntari de faţă cu jurnaliştii.
"Este o dorinţă mai veche să avem asemenea dispozitive, care aduc mai multă siguranţă bolnavilor asistaţi", a spus dr. Ritli. Acesta a explicat că aparatele pentru decontaminarea aerului servesc mai ales bolnavilor care trec prin aplazie, când sunt expuşi riscului de infecţii, acesta fiind însă redus la minimum datorită dispozitivelor ce asigură aerisirea prin trecerea fluxului de aer în încăperi după filtrarea lui, fără germeni patogeni, în condiţii de presiune pozitivă (fluxul fiind orientat spre exterior).
Ambele aparate, care au costat în total 29.512 lei, au fost deja instalate, din 1 martie, pe secţia de Oncologie şi Hematologie. Tot acolo se află în amenajare o secţie de Chirurgie generală cu 25 de paturi, din care 18 pentru Chirurgie oncologică şi 7 pentru Chirurgie generală, precum şi două săli de operaţii, sub conducerea dr. Dănuţ Dejeu. O parte din numărul total de paturi, 24, provine din transferarea parţială a secţiei de Chirurgie I de la Spitalul Judeţean, aşa încât spaţiul astfel eliberat în această unitate să găzduiască noua secţie de Urologie, recent modernizată cu un bloc operator sofisticat.
"Am luat legătura cu reprezentanţii spitalului (n.r. – Municipal), care ne-au sugerat că avem nevoie de aceste aparate. Mulţumim şi noi Primăriei, pentru că ne-a permis accesul, pentru 24 de zile, în Târgul de Crăciun", a spus coordonatorul ediţiei din decembrie 2017 a "Cănii de fericire". "Am vândut mii de căni de ceai, cu siguranţă, în acest scop", a completat-o un alt coleg din Rotaract.
"Recunoştinţa cea mai mare este că ne dăruim profesia celor care vor beneficia de aceste donaţii", a arătat directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Florin Maghiar, în timp ce dr. Cristian Sava a apreciat rapiditatea cu care au acţionat tinerii din Rotaract: "Fără multă vorbă, în două luni de zile, au venit, au întrebat, au analizat, au hotărât, au adus".