În urma unui proiect educaţional ce are ca scop promovarea interesului pentru lectură, Şcoala cu clase primare din Copăcel a primit prin donaţie peste 1500 de cărţi de care vor beneficia atât elevii săi, cât şi cei de la Şcoala Gimnazială Chijic.

Proiectul "O carte pentru cei care n-au" a fost iniţiat de fundaţia Autonom împreună cu Inspectoratul Şcolar, Şcoala şi Primăria din Copăcel, Şcoala ''Oltea Doamna'', Liceul ''Friedrich Schiller'', Colegiul ''Traian Vuia'', Şcoala cu clasele I-IV Copăcel şi Şcoala Gimnazială Chijic.

Acţiunea se împarte în mai multe activităţi, prima, "Din suflet dăruim", fiind demarată în decembrie anul trecut şi constă în donarea de cărţi din partea instituţiilor implicate pentru realizarea unei biblioteci, necesare de altfel, în Şcoala din comuna Copăcel.

De asemenea, în luna mai 2014, în cadrul aceluiaşi proiect va avea loc o altă activitate cu tema "Eroul preferat al cărţilor citite", un concurs local de creaţii plastice. Acesta se va concretiza printr-o expoziţie cu lucrări realizate de elevi, care vor fi recompensaţi cu premii.

A treia activitate, "Lumea minunată a cărţilor", va avea loc în iunie 2014, iar elevii unităţilor şcolare participante vor face vizite la biblioteci dar şi la librării şi tipografii pentru observarea modului în care se realizează cărţile şi cum sunt depozitate acestea.

Proiectul reprezintă o încercare de a repune în drepturi cartea şi biblioteca în detrimentul calculatorului şi al televizorului, de a descoperi lectura ca plăcere şi de stimulare a interesului pentru cultură.

Ioana Carţiş