Programul guvernamental pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, prin care românii cu vârsta până în 35 de ani pot primi o finanţare de 10.000 de euro dacă îşi pornesc propria afacere, a prins şi printre bihoreni. Zeci de tineri din judeţ şi-au depus dosarele la Bucureşti, actele lor fiind acum în curs de evaluare.

Totuşi, sunt şi 70 de persoane cărora li s-au virat deja banii, deoarece dosarele lor au fost aprobate şi au fost în prima tranşă de semnare a contractelor. Printre acestea s-a numărat şi o orădeancă, doctoriţa Ioana Mihăilă, care a primit de la Guvern 10.000 de euro pentru a-şi deschide o afacere.

dr Ioana Mihaila.JPGAfacere de 40.000 de euro

Ioana Mihăilă (foto) este doctor endocrinolog, iar soţul ei, Marius Mihăilă, e medic radiolog. "Anul acesta amândoi terminăm rezidenţiatul şi aveam în plan să ne deschidem un centru de osteoporoză, pentru că locuri în spitale nu sunt să ne angajăm", a povestit doctoriţa pentru BIHOREANUL. Astfel, când a aflat de programul guvernamental, a fost încântată şi şi-a dat seama că e momentul oportun să deschidă clinica dorită.

În prima zi în care s-au putut depune dosarele pentru finanţare, Ioana a şi aplicat cu planul său de afaceri. "Condiţiile impuse era să ai până în 35 de ani, să nu mai fi fost administrator sau acţionar în nicio firmă din Uniunea Europeană, iar finanţarea de 10.000 de euro să fie cel mult 49% din investiţie", explică tânăra. Afacerea sa constă în deschiderea unei clinici de osteoporoză în Oradea, cu aparatură performantă, printre care un aparat de detectare a bolii cum în sistemul public de sănătate din Bihor nu există. Toată investiţia se ridică la suma de 40.000 de euro.

Avantaj: orădenii

Ideea sa a fost agreată, astfel că în urmă cu câteva săptămâni Ioana a fost chemată la Bucureşti, pentru a semna contractul de finanţare. "Am fost a doua firmă pe ţară căreia i s-a aprobat dosarul", precizează doctorul orădean.

Cei doi soţi au şi plătit avansul către firma care le vinde aparatura necesară pentru clinică, iar imobilul îl aveau deja, pe Calea Clujului. "Mai durează până obţinem toate autorizaţiile necesare pentru radiologie, proceduri mai birocratice. Estimăm că pe 1 iulie vom putea deschide clinica", spune Ioana Mihăilă.

Tânăra garantează că diagnosticarea osteoporozei va fi diferită faţă de modalitatea de lucru a altor cabinete similare. "Unii pun diagnosticul după ce fac analiză pe segmente de femur, ori corect este să pui după ce analizezi întregul femur", exemplifică doctoriţa. O altă diferenţă între clinica aceasta şi altele e că aici tinerii medici sunt decişi să ţină şedinţe de educaţie pentru pacienţi, privind un regim alimentar şi un mod de viaţă sănătos. "Practic, le vom explica ce importanţă are să mânânce sănătos, să facă sport", explică medicul.

Totodată, soţii Mihăilă sunt determinaţi să practice în centrul de osteoporoză tarife mai mici decât concurenţa lor, astfel că orădenii ies şi ei câştigaţi din afacerea lor.