Competiţia s-a desfăşurat sâmbătă după amiază şi a avut ca scop "egalizarea şanselor persoanelor cu deficienţe de auz şi promovarea frumuseţii şi talentului acestora".

Concurenţii, toţi cu deficienţe de auz, au avut de parcurs patru probe: de ţinute casual şi autoprezentare, prezentare de costume de baie, proba de aptitudini şi în cele din urmă prezentarea unei ţinute de seară.

Proba de aptitudini a fost una deosebită, deoarece tinerii participanţi, cu vârste între între 17 şi 27 de ani, au pus în scenă fie momente de pantomimă, fie au dansat, deşi ei nu aud muzica. "S-au antrenat special pentru această probă. Şi astfel au reuşit să se încadreze foarte bine pe muzică, deoarece muzica a fost dată tare, iar ei simţeau vibraţiile prin podea", a explicat Ioana Spătaru, de la Filiala Surzilor Oradea.

Astfel, după cele aproximativ trei ore de concurs, juriul a decis ca titlul de Miss Tăcerea 2010 să fie acordat Ramonei Bota, din Cluj, iar titlul de Mister i-a revenit timişoreanului Lolici Zlatko.

Dintre orădenii prezenţi la concurs, Luiza Găină a ocupat locul trei, iar Constantin Doru Miron a luat urcat pe poziţia a doua. "S-au dat diplome, cupe şi premii în bani: locul I a primit 500 de lei, locul doi - 300 lei, iar ocupanţii de pe locul trei au primit câte 150 lei", a declarat Ioana Spătaru.

În plus, tânăra desemnată Miss va reprezenta România în 2011 la concursurile internaţionale Miss Deaf World 2011 şi Miss Deaf Europe 2011.

Anul acesta, evenimentul s-a ţinut la Oradea deoarece, în 2009, titlul de Miss a fost obţinut de bihoreanca Violeta Cuc. Bugetul evenimentului s-a ridicat la 13.000 de lei, majoritatea banilor fiind obţinuţi din sponsorizări.