Compania Plexus din Parcul Industrial Eurobusiness I din Oradea, producător american de componente electrice, şi-a suspendat activitatea, din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19.

Toţi angajaţii companiei au fost anunţaţi, joi seară, că începând din acel moment şi până marţi dimineaţă, nimeni nu va merge la muncă. "Plexus Oradea va fi închis temporar începând din această seară, 28 mai, până marţi, ora 6 dimineaţa. Schimbul 3 nu va intra în tură la serviciu în această seară", se arată într-un SMS pe care l-au primit toţi cei 1.900 de angajaţi ai companiei, joi seară, în jurul orei 22.

Surse neoficiale au declarat pentru BIHOREANUL că decizia a fost luată după ce, în urma testărilor pentru Covid-19 comandate de conducerea companiei, patru angajaţi au fost confirmaţi cu coronavirus. Primul angajat infectat a fost depistat săptămâna trecută, când compania a şi declanşat testările pooling (pe eşantioane de maximum 10 persoane), iar următoarele 3 rezultate au sosit joi. Toţi cei 4 angajaţi sunt muncitori de pe linia de producţie şi sunt asimptomatici, având o stare generală bună.

De altfel, şi în mesajul transmis angajaţilor, reprezentanţii Plexus au menţionat aceste îmbolnăviri. De asemenea, ei au anunţat că vor continua testările şi că se vor reîntoarce la muncă doar angajaţii pentru care se va infirma prezenţa virusului.

"Din cauza testelor Covid-19 pozitive pentru alţi 3 angajaţi, proceduri suplimentare de igienizare şi decontaminare sunt în curs de desfăşurare. În următoarele câteva zile, Plexus va efectua, de asemenea, testări de tip pooling (în comun) a echipei noastre de operaţiuni. Doar cei care au un rezultat negativ în urma testării de tip pooling vor fi autorizaţi să revină în fabrică", se mai arată în SMS-ul transmis angajaţilor.

Sursele BIHOREANULUI spun că reprezentanţii Plexus au decis să-i testeze însă pe toţi cei 1.900 de angajaţi, pentru a izola fiecare caz de Covid-19. Totodată, nu este exclus ca numărul îmbolnăvirilor din rândul angajaţilor companiei să crească, pentru că încă nu au fost analizate toate probele prelevate deja de la angajaţii din producţie. 

Autorităţile locale nu au furnizat nicio informaţie oficială privind situaţia îmbolnăvirilor cu Covid-19 ori a testărilor în parcurile industriale din Oradea.

UPDATE: Plexus confirmă îmbolnăvirile

Într-un scurt comunicat transmis vineri BIHOREANULUI, Plexus a confirmat că patru dintre angajaţii fabricii orădene au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu Covid-19.

Potrivit declaraţiei oficiale, primul caz de infectare a fost depistat pe 20 mai, iar pe 28 mai au fost confirmate celelalte 3. "Din fericire, ei se simt bine până acum şi le dorim o recuperare în siguranţă", a transmis Plexus.

Compania menţionează că colaborează cu DSP, iar toţi angajaţii care au fost în contact cu cei 4 bolnavi au fost deja notificaţi că vor fi testaţi. De asemenea, Plexus confirmă că activitatea a fost sistată până marţi, pentru proceduri de decontaminare. Estimarea este că această dezinfecţie se va încheia sâmbătă seară, însă cum duminică şi luni sunt zile nelucrătoare, angajaţii vor reveni la muncă pe 2 iunie.

"Sănătatea şi siguranţa angajaţilor noştri este o prioritate. Plexus respectă protocoalele medicale stabilite de autorităţile naţionale şi internaţionale şi a implementat instrucţiuni în privinţa interacţiunilor sociale, a igieniei şi a călătoriilor", se mai arată în comunicat.