O companie românească de IT a donat pentru refacerea Catedralei Notre Dame, devastată luni de un incendiu, un milion de euro, anunţul fiind făcut de fondatorul societăţii. Fondatorul UiPath, Daniel Dineş, a anunţat donaţia pe scena unui eveniment pentru tehnologie ce are loc la Paris. 

Companie de succes

"UiPath datorează multe Franţei şi culturii franceze. Este timpul să dăm ceva înapoi Franţei. În numele UiPath, aş vrea să donez 1 milion de euro pentru reconstruirea Notre Dame", a declarat, potrivit adevarul.ro, Daniel Dineş pe scena evenimentului.

Acest gest a stârnit reacţii diverse pe internet. Unii s-au declarat indignaţi de faptul că o companie românească a ales să doneze aceşti bani către o entitate din Franţa, în loc să ajute diferite ONG-uri din România, în loc să încerce să rezolve probleme din ţară. Alţii au apărat compania şi gestul lui Daniel Dineş, spunând că nu este treaba românilor să decidă unde o companie privată alege să-şi doneze banii. Alţii au zis că nu trebuie să-şi motiveze fapta bună făcută şi că ar trebui luată ca atare.

UiPath este o companie romanească cu sedii în SUA şi Bucureşti şi cu birouri în şase ţări, specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (ex: Robotic Process Automation / RPA). Roboţii software UiPath sunt programaţi să preia munca de tipul copy-paste a angajaţilor, eliberându-i de sarcinile tranzacţional repetitive care îi solicită inutil. Compania ar putea ajunge curând la o evaluare de 7 miliarde dolari.

Daniel Dineş a terminat Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1997, iar cu un an înainte a început să lucreze în cadrul companiei Crinsoft. După aproape cinci ani, s-a angajat ca inginer de dezvoltare software în cadrul gigantului american Microsoft. A petrecut o perioadă în SUA, apoi s-a gândit să se întoarcă în ţara natală şi să înfiinţeze o companie de dezvoltare de software specializată în furnizarea de soluţii pentru outsourcing.

Donaţii de sute de milioane de euro

Companii de retail, grupuri de construcţii, fundaţii franceze şi oameni de afaceri au promis donaţii cu o valoare cumulată de aproximativ 800 de milioane de euro pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame, scrie Reuters.

Grupul francez de lux şi cosmetice L’Oreal, împreună cu familia Bettencourt Meyers şi Fundaţia Bettencourt Schueller, au declarat că vor dona, în total, 200 de milioane de euro pentru repararea Notre-Dame.

Proprietarii Gucci şi cei ai Louis Vuitton au promis o donaţie cumulată de 300 de milioane de euro.

Astfel, Francois-Henri Pinault, preşedintele şi directorul executiv Kering, proprietarul Gucci, şi tatăl său, Francois Pinault, au anunţat o donaţie de 100 de milioane de euro din partea companiei de investiţii "Artemis".

Câteva minute mai târziu, principalii lor rivali, familia Arnault, a răspuns printr-o donaţie de 200 de milioane de euro plus resursele de arhitectură şi de proiectare ale conglomeratului lor de modă LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, care deţine Luis Vuitton.

De altfel, donaţiile Pinault şi Arnault au declanşat un val de donaţii din partea companiilor şi persoanelor fizice.

Macron a promis să reconstruiască monumentul gotic cu o vechime de 850 de ani, astfel că a cerut donaţii şi a promis că va apela la cele mai apreciate persoane din lume pentru reconstrucţie.