"Iunie - Luna curăţeniei în judeţul Bihor" a fost o campanie desfăşurată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group (formată din toate cele 101 primării din judeţul Bihor şi care are rolul de a implementa Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor - SMID) şi Consiliul Judeţean, pentru a aduce comunitatea bihoreană în jurul unei probleme comune: curăţenia "casei" pe care o avem dincolo de poartă, străzile, văile, apele şi munţii unde ne petrecem mare parte din viaţă.

Împreună cu 44 de parteneri, biserici, unităţi de învăţământ, ONG-uri de mediu şi mediul de afaceri, am organizat două concursuri: "Campionatul Bihorean al Curăţeniei", o competiţie între cele 100 de primării din judeţ, cu premii constând în finanţarea unor proiecte locale prietenoase cu mediul şi în beneficiul copiilor, şi "EcoProvocarea", adresat elevilor din clasele primare şi gimnaziale. Nu întâmplător, ambele concursuri i-a pus în centru pe copii, pentru că ei sunt cei care vor construi, cu ajutorul nostru, comunităţi responsabile faţă de mediu.

Dincolo de cele 18 primării câştigătoare şi cei 12 elevi premiaţi, cred că am câştigat cu toţii prin modul hotărât cu care s-a implicat în această problematică întreaga comunitate bihoreană. 

De-a lungul întregii luni, au fost organizate peste 200 de acţiuni de igienizare. În urma lor, am rămas nu doar cu un judeţ mai curat, ci am înţeles că problema curăţeniei este a fiecăruia dintre noi şi, totodată, a comunităţii din care facem parte. 

Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestui eveniment: primării, biserici, Inspectoratului Şcolar Judeţean, mediul de afaceri, voluntarilor, organizaţiilor neguvernamentale, mass-media şi cetăţenilor responsabili. Urmează alte campanii care să ne aducă împreună!

Îmi doresc ca în viitorul nu prea îndepărtat să nu mai fie nevoie să vorbim de o lună a curăţeniei sau de săptămâna curăţeniei, ci să declarăm fiecare an ca fiind un an al curăţeniei.

Mircea Mălan
Vicepreşedinte 
Consiliul Judeţean Bihor


Vocea străzii

Ce părere aveţi despre Campionatul judeţean al curăţeniei? Ar trebui reluată competiţia?

Populaţia este needucată, aşa că vor fi gunoaie de cules în fiecare an, dar nu cred că ar trebui să ne mulţumim cu această soluţie.
Carol

Felicitări voluntarilor, ţine de noi ca judeţul să fie mai frumos. Cred că un loc curat îi descurajează pe cei care ar vrea să arunce gunoaie.
Nicoleta 

Era mai bine dacă erau premiate comunele şi oraşele unde s-au găsit mai puţine gunoaie, acelea meritau mai mult să câştige.
Octavian Mărcusiu

Degeaba adună voluntarii gunoaie, dacă avem şoferi care aruncă flacoane, cutii, chiştoace pe geam. Ar trebui să faceţi educaţie. 
Istvan

Azi faci curat, mâine e mizeria la loc. Mai bine ar pune deţinuţii la muncă prin tot judeţul, în fiecare zi, decât să scoată voluntarii.
Anonim

Nu sunt de-acord ca profesorii să pună elevii să adune gunoaiele aruncate de oamenii fără bun-simţ. Să iasă asistaţii social la curăţenie.
Cătălina