Săptămâna aceasta voi prezenta o temă interesantă de aplicare a unor dispoziţii legale referitoare la problema majorării salariale a personalului din învăţământ. Astfel, în esenţă, printr-o lege din 2008 (221/2008) s-a reglementat majorarea salariilor din învăţământ. Aplicarea acestei legi a fost suspendată printr-o serie de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului care ulterior au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională până la 31 decembrie 2009 când a fost abrogată prin Legea nr. 330/2009.

Nu voi arăta aspectele tehnice care sunt foarte numeroase ci voi prezenta, pe scurt, situaţia în care ne aflăm astăzi, avându-se în vedere faptul că la data de 26.01.2010 Procurorul General al României a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe cu privire la corecta interpretare a legii de către instanţele de judecată, care fiind sesizate cu cereri ale cadrelor didactice de plată a diferenţelor salariale, au pronunţat hotărâri diferite.

Trebuie precizat că legislaţia noastră prevede că, în situaţia în care există interpretări diferite ale unor texte legale în practica instanţelor, Înalta Curte sesizată de Procurorul General pronunţă o decizie de interpretare care devine obligatorie de la data publicării sale în Monitorul Oficial.

Revenind la subiect, opinia Procurorului General este în sensul în care practica majoritară a instanţelor în care se apreciază că pretenţiile cadrelor didactice sunt întemeiate, iar pârâţii au fost obligaţi la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008, astfel cum a fost aprobată cu modificări prin Legea nr. 221/2008 şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009, este corectă. Dacă

Înalta Curte îşi va însuşi solicitarea procurorului general şi va pronunţa o decizie în interesul legii conform acestei solicitări, instanţele de judecată vor trebui să o aplice obligatoriu în sensul acordării diferenţelor salariale cuvenite perioadei 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009 cadrelor didactice care formulează aceste cereri în instanţă.

Textul integral al recursului în interesul legii îl puteţi găsi AICI.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476