Autoritatea Electorală Permanentă a publicat regulile de organizare a alegerilor locale și europarlamentare, care se vor desfășura concomitent, duminică, 9 iunie, când în Bihor vor fi deschise în total 659 de secții de votare, iar numărul total de alegători din județ este de 496.577. 

5 buletine de vot 

Cetățenii vor primi în total 5 buletine de vot. Este vorba despre un buletin pentru Parlamentul European și 4 buletine pentru alegerile locale (consilii locale, consilii județene, primar și președinte de Consiliu Județean).     

Totuși, conform AEP, „alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutinuri. În cazul în care alegătorul care se prezintă la vot la o secție de votare din țară optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat”. 

La locale, doar la secția „proprie”

Este important de subliniat că pentru alegerile locale, cetățenii „pot vota numai la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința și doar pe teritoriul României”. Nu se votează deloc în străinătate. 

Cei care nu știu la care secție sunt arondați pot afla această informație ușor, pe platforma https://www.registrulelectoral.ro/, introducând CNP-ul și numele de familie. 

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, românii își pot exprima opțiunea la secțiile de votare la care sunt arondați sau, dacă nu se află în localitatea de domiciliu, „la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare”. 

Alegerile de încheie la ora 22 

Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, aceștia prezentând unul dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea de identitatea provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic ori carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare). 

Alegătorii vor prezenta actul de identitate, care va fi scanat, iar datele introduse automat într-un sistem centralizat, ca măsură de eliminare a votului dublu. 

Votarea se desfășoară duminică, 9 iunie 2024, între orele 7 și 22. „La ora 22:00, președintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot”, arată AEP. Totuși, „alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23:59”. 

Vot secret 

Regulile prevăd că, în secțiile de votare din toată țara, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, „prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”. 

După ce a votat în cabină, „alegătorul îndoaie buletinul de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl introduce în urna specifică, având grijă ca acesta să nu se deschidă”. „În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare”, transmite AEP. 

Cum se cere urna mobilă 

Și de această dată, se va putea vota, în cazuri întemeiate, în urna mobilă, doar după ce se depune o cerere în acest sens. Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul roaep.ro. 

„Cererile de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțite de copii ale oricărui act din care rezultă situația de fapt care califică alegatorul drept alegator netransportabil, în condițiile Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 65H/26.04.2024. Se recomandă ca depunerea cererilor în preziua votării la birourile electorale ale secțiilor de votare să se realizeze în intervalul orar 18.00-19.00 sau în ziua votării mai devreme de ora 14.00, pentru ca biroul electoral al secției de votare să aibă timpul necesar pentru a asigura procesarea cererilor, deplasarea echipei care însoțește urna specială, votarea și returnarea la secția de votare a respectivei echipe anterior orei 22.00”, se arată în îndrumarul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă. De asemenea, cererile pot fi depuse, „prin intermediul oricărei persoane sau prin e-mail, la biroul electoral de circumscripție comunală, orășenească, municipală, în perioada 27 mai – 7 iunie 2024”.

Regulile pentru alegerile locale:

Regulie pentru alegerile parlamentare:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!